AFP or licensors

Na zaak-George Floyd: zal Amerikaanse politie veranderen? En wat met Black Lives Matter-protest? 5 vragen en antwoorden

De Amerikaanse politie hervormen, wordt een werk van lange adem, ook na de veroordeling van een ex-agent voor de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Dat zegt onze Amerika-correspondent Björn Soenens vanuit Minneapolis, waar het proces plaatsvond. Maar wat met de protesten rond racisme en politiegeweld? En wat betekent deze uitspraak voor president Joe Biden? Vijf vragen en antwoorden. 

Eerst even geheugen opfrissen

De zwarte Amerikaan George Floyd stierf vorig jaar nadat agent Derek Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals had geduwd. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt ("I can't breathe"), brachten - onder de naam Black Lives Matter - een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang, in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld. 

Chauvin moest de afgelopen weken terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij Floyds overlijden. Hij werd gisterenavond door de volksjury over de hele lijn schuldig bevonden. 

Lees hier meer over de veroordeling. In dit artikel kan je heel wat reacties bekijken, waaronder het telefoongesprek tussen president Biden en de familie van Floyd. 

1. Zullen de Black Lives Matter-protesten gaan liggen met deze uitspraak?

De zaak-Floyd zette heel wat in beweging. Het afgelopen jaar kwamen geregeld heel wat mensen op straat om te protesteren tegen politiegeweld en racisme, zeker wanneer er beelden opdoken van nieuwe hardhandige politie-optredens. 

"Maar het is niet omdat Chauvin nu veroordeeld is, dat de protesten zullen ophouden", zegt Soenens. "Sommigen zien dit als een startpunt, om al het vroegere onrecht ongedaan te maken. Ze willen druk blijven zetten op de politiek, zodat de nodige stappen worden gezet."

Bekijk hier de uitleg van Björn Soenens over de Black Lives Matter-protesten. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

2. Zal dit het gedrag van agenten veranderen in de Verenigde Staten?

"De politie in Amerika veranderen, wordt een werk van lange adem", zegt Soenens. "Deze veroordeling zal een schok zijn voor heel wat korpsen, maar het zal niet alles van de ene op de andere dag veranderen."

Voor échte hervormingen is er een nieuwe politiewet nodig, die momenteel in het parlement ligt. "Maar er moet ook gekeken worden naar de kracht van de vakbonden. Zij houden heel wat klachten tegen. Er heerst een soort zwijgplicht."

Bekijk hier de uitleg van Björn Soenens over de verandering bij de politie. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

3. President Biden wil de politie hervormen, wat ligt er op tafel?

Het gaat om de zogenoemde George Floyd Justice in Policing Act, die alvast is goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. "In die wet gaat het onder meer over het verbieden van de knieklem, maar ook over het beter delen van informatie over agenten die hun werk niet goed doen."

Maar om een wet goed te keuren, moet die ook langs de Senaat gaan. En daar lijkt het momenteel nog niet te lukken. "De vraag is nu of Biden hiermee de druk kan opvoeren."

Bekijk hier de uitleg van Björn Soenens over de George Floyd Justice in Policing Act. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

4. Wat betekent deze veroordeling voor het presidentschap van Biden?

"Voor Biden is deze veroordeling een belangrijke eerste stap naar een hervorming", zegt Soenens. "Mocht Chauvin niet veroordeeld zijn, zou Biden opnieuw te maken krijgen met onrust, rellen, woede en chaos. Nu kan er een stap worden gezet naar de heling van de natie."

Bekijk hier de uitleg van Björn Soenens over de invloed van deze uitspraak voor president Biden. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

5. Kan deze uitspraak een precedent zijn voor andere rechtszaken?

"Elke rechtszaak in de Verenigde Staten is anders", zegt Soenens. "Al zal er in de hoofden en de harten wel een omslag zijn gemaakt. Als er nieuwe incidenten gebeuren, kan men verwijzen naar deze zaak, waarin een agent wel degelijk werd gestraft voor zulke misdrijven."

Bekijk hier de uitleg van Björn Soenens over de gevolgen voor andere rechtszaken rond politiegeweld. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen