Belga Image

1.000 ton zwerfvuil in Gent: politie gaat extra controles uitvoeren

De Gentse politie gaat meer controleren op zwerfvuil. Dat zal onder meer met anonieme camera’s gebeuren. De stad neemt de maatregelen omdat ze vorig jaar bijna 36.000 meldingen heeft binnengekregen over sluikstort. Dat zijn er 10.000 meer dan het jaar daarvoor, in 2019 dus. In totaal ging het om bijna 1.000 ton.  

Volgens de stad komt het onder meer door de coronacrisis dat het zwerfvuil is toegenomen. "Mensen moesten van thuis uit werken, scholen gingen dicht, ... daardoor hadden gezinnen meer huisvuil", zegt Kaat Luycks van de regie Netheid. "Sommige gezinnen hadden ook minder inkomsten door de coronacrisis. Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom het zwerfvuil in Gent is toegenomen." 

Mensen gingen ook meer wandelen, en durfden dan wel eens wat afval achter te laten onderweg, stelt Luycks: "Onze mensen op het terrein hebben gemerkt dat het vaak om kleine zakjes zwerfvuil gaat."

Statiegeld

"Het kan echt niet dat mensen zo veel zwerfvuil achterlaten", zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen).  Hij pleit voor de invoering van statiegeld op blikjes. "Als je zo 40 procent van het zwerfvuil uit de natuur kunt halen, dan begrijp ik niet dat we dat niet doen.  Maar het is ook aan de burgers om meer respect te hebben voor onze natuur."

kasto80

Meest gelezen