Geschorste diaken uit Heusden-Zolder is ook in beroep vrijgesproken van de aanranding van leerlingen

De geschorste diaken uit Heusden-Zolder is ook door het hof van beroep in Antwerpen vrijgesproken van de aanranding van 2 tienermeisjes. Die zou hij geknuffeld en gekust hebben toen hij nog directeur was van het Sint-Franciscuscollege, waar de leerlingen school liepen. 

De feiten met de 17-jarige meisjes dateren uit 2001 en 2002. Maar pas toen de man zich in december 2016 met de nodige festiviteiten tot diaken liet wijden, stapten beiden - ondertussen volwassen vrouwen - naar de rechtbank. Daarop heeft het bisdom hem geschorst als diaken. In februari vorig jaar heeft de strafrechter in Hasselt hem vrijgesproken, terwijl het parket twee jaar celstraf had geëist. Volgens de rechter kwamen de verklaringen van de vrouwen wel geloofwaardig over maar waren de feiten onvoldoende bewezen. 

Daarop zijn de vrouwen in beroep gegaan. Ook het hof van beroep in Antwerpen volgt nu dezelfde redenering en noemde het niet uitgesloten dat de feiten met onderlinge toestemming waren gebeurd. Ook het hof van beroep had wel vragen over het deontologische en morele karakter van de feiten die de man destijds had gepleegd. 

Wat beslist het bisdom?

Het is nu uitkijken naar een beslissing van het bisdom, dat overigens geen betrokken partij was in de rechtszaken. Het zal zich nu wel moeten uitspreken over de schorsing van de diaken, en bij een eventuele opheffing moet dan ook bekeken worden of nadien zijn gehoopte priesterwijding nog kan plaatsvinden.

Meest gelezen