Evi Clerckx

Beringnaar Hans Put schrijft boek: "Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn"

Beringse oorlogsverhalen, migratieverhalen én zelfs liefdesverhalen, ze staan allemaal in het nieuwe boek van journalist en fotograaf Hans Put: "Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn." Het boek wordt op 24 en 25 april voorgesteld in de kerk van Beringen-Mijn tijdens het Erfgoedweekend.

Komend weekend is het Erfgoedweekend, maar dat zal er door de coronacrisis helaas wat anders uitzien. Toch vallen er veel interessante erfgoedverhalen te rapen. Zo dook Hans Put in het archief van de erfgoedvereniging Citévolk Spreekt en komt hij met enkele unieke verhalen naar buiten in het boek ‘Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn’. 

"De afgelopen vijftien jaar heeft onze erfgoedvereniging heel veel mensen geïnterviewd, maar met die verhalen is toen eigenlijk weinig gebeurd. De erfgoedcel in Genk heeft enkele verhalen opgepikt, maar de meeste zijn in de kast blijven liggen. Het doel was er ooit een boek over te schrijven en dat boek is er nu", vertelt Hans Put bij Radio 2 Limburg. "Ik had het een beetje onderschat, want het was monnikenwerk. Ik heb meer dan honderd interviews opnieuw beluisterd en daar de beste quotes en strafste verhalen uitgehaald."

In het boek kom je veel oorlogsverhalen tegen, want de Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed nagelaten bij de inwoners van Beringen. "Beverlo en Beringen-Mijn werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog per vergissing gebombardeerd. De geallieerden moesten het kamp van Beverlo in Leopoldsburg bombarderen, maar ze hebben het dorp Berverlo gebombardeerd. Daarbij vielen meer dan honderd doden", vertelt Put. "Dat indrukwekkende beeld van al die doodskisten in de kerk van Beringen-Mijn, is altijd blijven hangen."

Naast oorlogsverhalen vind je er ook migratieverhalen én liefdesverhalen. Beringen cité is namelijk een mengelmoes van nationaliteiten. Daar wonen onder andere Russen, Polen, Turken en Italianen. Velen van hen trouwden met Belgen en dat viel niet altijd in goede aarde. "Trouwen met een vreemdeling, wat gaat dat geven? Is een Poolse jongen wel goed genoeg? Ook die verhalen kan je lezen in het boek", aldus Put.

(Lees verder onder de foto.)

Evi Clerckx

Unieke monstrans

Ook zal er een tentoonstelling plaatsvinden van Citévolk Spreekt in samenwerking met de kerkfabriek van Beringen-Mijn. Momenteel zijn in de kerk restauratiewerken bezig van unieke glasramen, waarvan je enkele afgewerkte exemplaren al kan bekijken. Een unieke monstrans gemaakt door monnik-edelsmid Dom Martin (1889-1965) is voor het eerst sinds 40 jaar ook uit de kluis gekomen. 

(Lees verder onder de foto.)

Evi Clerckx

"De kerk is toch wel een zeer bijzondere plek. Ze speelde een enorme rol in de naoorlogse jaren. De pastoor had bijna alles te zeggen in die periode, hij was aanwezig bij elk evenement. Het leven speelde zich af rond de kerk: iedereen trouwde er en deed er zijn communie. Die grote invloed van de kerk is een groot hoofdstuk in het boek", aldus Put.

Meest gelezen