Archieffoto van de vermiste duikboot tijdens een militaire oefening in 2015. Foto: US Navy.

Vermiste Indonesische onderzeeër met 53 militairen aan boord ligt zeer diep, buurlanden helpen zoeken

Steeds meer landen bieden hulp aan om een duikboot te zoeken van de Indonesische marine. Die is sinds gisteren  vermist. Het schip maakte een diepe duik tijdens een militaire oefening en sindsdien is er geen contact meer geweest. Aan boord bevinden zich 53 militairen. Op de plaats waar de boot verdwenen is, zijn enkele olievlekken in zee opgemerkt.

De boot, de KRI Nanggala-402, nam deel aan militaire oefeningen op ongeveer 100 kilometer ten noorden van het eiland Bali. Het schip maakte een diepe duik in zee en moest daarna opnieuw contact opnemen met andere schepen, maar dat is niet gebeurd.

Lees verder onder de reportage uit "Het journaal".

Videospeler inladen...

Aan boord van de onderzeeër bevinden zich 53 mensen. De Indonesische marine is een zoektocht gestart en heeft de hulp ingeroepen van collega's uit buurlanden zoals Singapore en Australië. Op de plaats waar de boot verdwenen is, heeft de marine intussen enkele olievlekken in zee opgemerkt. Dat zou er kunnen op wijzen dat het schip vergaan is, maar zou ook een teken kunnen zijn van de bemanning, aldus de Indonesische marine. De duikboot werd aangedreven door dieselmotoren.

Het is dus nog niet zeker dat de bemanning omgekomen is. Wel kan de boot slechts tot een diepte van 250 meter duiken en is de zee daar 600 tot 700 meter diep. Als het schip zou zinken door een technisch defect, dan is er in dat geval weinig hoop. 

De boot is in 1981 gebouwd op een scheepswerf in de Duitse havenstad Kiel en was dus al vrij oud. Negen jaar geleden heeft het schip een grote renovatie doorgemaakt in Zuid-Korea. 

Indonesië telt 17.000 eilanden en is de grootste en meest bevolkte staat in Zuidoost-Azië. Het heeft ook de grootste marine, al is die niet altijd even modern. De voorbije jaren is evenwel fors geïnvesteerd in de uitbreiding en de modernisering van de zeemacht. Dat heeft veel te maken met de spanningen in de Zuid-Chinese Zee, waar China grote gebieden claimt. Indonesië bezit daar onderzeese aardgasvelden nabij de Natuna-archipel en wil daar geen Chinese schepen zien. De voorbije jaren zijn een aantal Chinese "vissersboten" daar in beslag genomen en tot zinken gebracht.

Meest gelezen