Videospeler inladen...

Kijk binnen in de verwoeste bibliotheek na zware brand Kaapstad: "Sommige zaken zijn onvervangbaar"

De brand op de Tafelberg in Zuid-Afrika heeft de leeszaal van de Jagger Library, een unieke bibliotheek van de universiteit van Kaapstad, volledig in de as gelegd. Dat blijkt uit nieuwe beelden die binnenin gemaakt zijn, nu de brand onder controle is. "Sommige zaken die verloren zijn, zijn onvervangbaar."

Meer dan 24 uur lang is er geblust, maar sinds gisteren is de brand op de Tafelberg - een van de grote trekpleisters in Kaapstad - onder controle. Het vuur verspreidde zich afgelopen zondag snel naar de nabijgelegen universiteit. Het meest getroffen is de Jagger Library, een belangrijke bibliotheek met heel wat historische boeken en manuscripten. 

De brand startte daar op het houten dak van de leeszaal, waardoor die zaal zo goed als helemaal in de as is gelegd. 

Bekijk hier de beelden van de verwoeste leeszaal van de bibliotheek. Daaronder vind je een foto van de leeszaal voor de brand. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...
Een blik binnenin de Jagger Reading Room (foto: universiteit van Kaapstad)

Volgens Ujala Satgoor, de directeur van de universiteitsbibliotheek, is ongeveer de helft van alle werken vernietigd. Het gaat onder meer om grote delen van de African Studies Monographs, een historisch tijdschrift over de verschillende aspecten van het Afrikaanse continent. Ook enkele 19e eeuwse woordenboeken zijn in rook opgegaan, net als een dvd-collectie van 3.500 films. Het gaat om oude films, die al omgezet waren van VHS naar dvd, maar waarvan er geen kopieën zijn, omdat dat niet mocht wegens copyrightproblemen. 

Omdat het brandalarmsysteem zijn werk heeft gedaan, werden de stalen brandluiken geactiveerd. Daardoor kon het vuur zich niet verder verspreiden naar andere delen van de bibliotheek. De werken die bewaard worden op de lager gelegen verdiepingen zijn dus gespaard, al kan er daar wel waterschade zijn door het blussen. Medewerkers van de bibliotheek proberen alle werken nu zo snel mogelijk weg te halen, zodat de boeken niet kunnen beginnen te schimmelen. 

De directeur van de bibliotheek kwam gisteren kijken naar de verwoeste ruimtes. "Het is gruwelijk", zegt ze. "Sommige zaken die verloren zijn, zijn gewoon niet vervangbaar."

Meest gelezen