Gemeente Machelen is onbestuurbaar en moet op zoek naar nieuwe burgemeester en schepenen

De gemeente Machelen is onbestuurbaar en moet op zoek naar een nieuw college van burgemeester en schepenen. Dat heeft Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) beslist. De minister geeft de gemeenteraad groen licht om een nieuwe coalitie te vormen. “De huidige meerderheid kan niet verder", vindt de minister.

Sinds februari zit de gemeente in een diepe politieke crisis. De meerderheidspartij N-VA blies toen de eigen coalitie met CD&V en Open VLD op. De partij stemde samen met de oppositie voor de onbestuurbaarheid van de gemeente. 

De rechtstreekse aanleiding daartoe waren de aanhoudende strubbelingen bij coalitiepartner CD&V. In de lokale afdeling van de partij zijn twee kampen ontstaan tussen stemmenkanon Karina Rombauts en burgemeester Marc Grootjans. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd afgesproken dat Grootjans de eerste twee jaar burgemeester zou worden en dat Rombauts daarna de sjerp zou overnemen. 

Door interne vetes en gezondheidsproblemen van de echtgenoot van Rombauts ging de machtswissel uiteindelijk niet door. Daarop kreeg Grootjans in eigen rangen plots niet meer voldoende handtekeningen bij elkaar voor zijn nieuwe voordrachtsakte als burgemeester.

Gouverneur bemiddelt

Het voorstel tot onbestuurbaarheid van de oppositie haalde het met een meerderheid van 16 op 25 stemmen. De wet schrijft dan voor dat de provinciegouverneur gesprekken opstart met de verschillende partijen. 

Jan Spooren maakte zijn bevindingen over aan minister Somers en die heeft beslist om de gemeente onbestuurbaar te verklaren. “Ik kan niet anders dan samen met de gouverneur vaststellen dat zijn bemiddelingsopdracht mislukt is en er zich geen oplossing aandient. In het belang van de inwoners van Machelen mag deze situatie niet langer aanslepen." 

De gemeenteraad moet nu een nieuw college van burgemeester en schepenen aanstellen.

Meest gelezen