AFP or licensors

Mogelijke link tussen bloedklonters en vaccin Johnson & Johnson, komt er een leeftijdsgrens zoals bij AstraZeneca?

Er is een mogelijke link tussen het coronavaccin van Johnson & Johnson en een aantal gevallen van zeldzame en ongewone bloedklonters, maar de voordelen van het vaccin wegen op tegen het mogelijke risico. Dat zegt het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau, in een nieuw advies. De regering moet nu beslissen of er een leeftijdsgrens komt, net als bij het AstraZeneca-vaccin.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het licht weer op groen gezet voor het gebruik van het coronavaccin van Johnson & Johnson. In zeldzame gevallen zou het vaccin voor bloedklonters zorgen, maar de risico’s wegen volgens het EMA niet op tegen de voordelen van vaccinatie.  Dat ligt dus in lijn met het advies voor het AstraZeneca-vacin, waarbij gelijkaardige gevallen van zeer zeldzame bloedklonters zijn vastgesteld. 

Het EMA benadrukt dat het vaccin effectief is tegen COVID-19 en maakt in het advies geen melding van gebruiksbeperkingen, zoals een leeftijdsgrens. Het agentschap zegt wel dat de mogelijke bijwerking aan de bijsluiter moet worden toegevoegd.

Vorige week adviseerde farmagigant Johnson & Johnson zelf aan alle landen om hun vaccin voorlopig niet toe te dienen nadat er in de Verenigde Staten gevallen aan het licht gekomen waren waarbij mensen na een inenting bloedklonters ontwikkelden. 

Het ging om acht patiënten op een totaal van bijna 7 miljoen mensen die het vaccin hebben gekregen, allemaal jonger dan 60 en hoofdzakelijk vrouwen. Ze ontwikkelden een zeer zeldzame bloedklonter in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, 6 tot 13 dagen na hun intenting. Dezelfde mogelijke bijwerking dus als bij het AstraZeneca-vaccin.

We moeten voorzichtig zijn om op basis van zo’n klein aantal sterke conclusies te trekken

Isabel Leroux-Roels, vaccinoloog

Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels is tevreden dat het EMA een gunstig advies heeft uitgebracht over het coronavaccin van Johnson & Johnson. "De voordelen van vaccinatie wegen zwaar door op het risico dat zeer uitzonderlijk is", zei ze gisteren in "Terzake". "We spreken hier over een risico van 1 op 1 miljoen, op basis van de cijfers die we nu hebben."

Bekijk het gesprek met Isabel Leroux-Roels in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Er zijn acht gevallen gemeld in de VS. We moeten natuurlijk voorzichtig zijn om op basis van zo’n klein aantal sterke conclusies te trekken. We hanteren in deze fase het voorzichtigheidsprincipe en intussen wachten we een bijkomende analyse af van het EMA waarin men de risico-baten-verhouding gaat bekijken per leeftijdsgroep. Dat zal ons wellicht toelaten om een fijner advies te kunnen geven."

Wat nu?

In ons land zijn vorige week 36.000 vaccins van Johnson & Johnson toegekomen. Die liggen voorlopig in de koelkast. In Vlaanderen staan deze week 25.000 inentingen met het vaccin gepland. 

De komende dagen gaan de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie overleggen over hoe het vaccin best wordt ingezet. De uiteindelijke beslissing ligt bij de politiek. Volgens Leroux-Roels en vaccinoloog Pierre Van Damme is het een mogelijkheid dat er een leeftijdsgrens wordt bepaald, zoals ook bij het AstraZeneca-vaccin het geval is. Bij dat vaccin zijn gelijkaardige bijwerkingen gemeld en het wordt voorlopig enkel toegediend aan mensen van 56 en ouder.

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in "De wereld vandaag" over het J&J-vaccin:

Meest gelezen