Ooievaarskoppel broedt in Webbekoms Broek in Diest: "Hopelijk kunnen we binnenkort doopsuiker uitdelen"

In het natuurgebied Webbekoms Broek, aan de Halve Maan in Diest is een ooievaarskoppel aan het broeden. Dat is uitzonderlijk in die regio. Het natuureducatief centrum van Webbekoms Broek en het Agentschap Natuur en Bos proberen al enkele jaren ooievaars naar Diest te lokken door ooievaarsnesten te zetten, en dat is nu dus gelukt. 

"In 2016 hebben wij hier in Diest een eerste ooievaarsnest gezet en twee jaar later hadden we twee ooievaars op bezoek", vertelt Erik Spiessens van het bezoekerscentrum Webbekoms Broek. "Dan hebben we eind vorig jaar nog twee extra ooievaarspalen gezet, met succes. Drie weken geleden is hier een mannetje geland en wat later een vrouwtje."

Op 1 april is het mannetje hier terechtgekomen en dan heeft hij een vrouwtje uit de lucht kunnen lokken

"Het mannetje is geringd, uit de gegevens op de ring konden we achterhalen waar hij vandaan komt en hoe oud hij is", zegt Erik. "De mannetjesooievaar is geringd net over de grens in Frankrijk in 2018. Nadien heeft hij wat rondgezworven, hij heeft in Duitsland gezeten en recent ook in Doel. Op 1 april is hij hier terechtgekomen en dan heeft hij een vrouwtje uit de lucht kunnen lokken. Van het vrouwtje weten we heel weinig. We weten ook niet hoe oud ze is en of ze geslachtsrijp is en dan kan het broedsel mislukken. Maar ondertussen hebben we foto's doorgestuurd naar Het Zwin en onze collega's daar hebben bevestigd dat het vrouwtje geslachtsrijp is."

33 dagen

Uit het gedrag van de vogels kan Erik afleiden dat er zo goed als zeker eieren in het nest liggen. "Vorige week hebben de ooievaars heel wat nestmateriaal aangevoerd zoals takken en mos. Sinds begin deze week zien we dat er altijd een van de twee op het nest blijft, en het paargedrag is achter de rug. Dus we denken dat er eieren in het nest liggen. En dan hopen we dat we binnen 33 dagen doopsuiker kunnen uitdelen."

Er is veel belangstelling voor het ooievaarsnest, maar je mag wel niet te dicht komen. "Iedere dag komen er Diestenaars naar de ooievaars kijken. We vragen om uit de weide te blijven waar de ooievaars zitten en de mensen houden zich daar aan. Maar vanuit het bezoekerscentrum kan je ze ook heel goed zien", aldus Erik. 

Meest gelezen