Erbin News/NurPhoto

OPCW bestraft Syrië voor gebruik chemische wapens

Op de jaarlijkse vergadering van de lidstaten van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is Syrië bestraft voor het gebruik van chemische wapens in de oorlog die nu 10 jaar woedt. Die uitzonderlijke sanctie komt er na twee onderzoeksrapporten die bewijzen dat de Syrische regeringstroepen sarin en chloor gebruikt hebben bij militaire aanvallen. Syrië en bondgenoot Rusland ontkennen het gebruik van chemische wapens. De bestraffing van Syrië kan een belangrijke eerste stap zijn naar het verantwoordelijk houden van Syrië voor oorlogsmisdaden.

De motie tegen Syrië was ingediend door 46 landen, waaronder heel wat Westerse landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De motie werd uiteindelijk goedgekeurd door 87 landen. 15 landen stemden tegen, waaronder Syrië zelf en bondgenoten als Rusland, Iran en China. 34 landen onthielden zich. Het is de eerste keer in de 24-jarige geschiedenis van de OPCW dat een lidstaat op deze manier bestraft wordt. Syrië verliest daardoor zijn stemrecht en zijn privileges binnen de organisatie. 

Ontwapening niet volledig

Syrië werd in 2013 onder internationale druk lid van de OPCW, na een chemische aanval op het stadje Al Ghouta in augustus 2013, waarbij meer dan 1.000 doden vielen. De Verenigde Staten dreigden met een militaire aanval op Syrië omdat het land "de rode lijn" overschreden had, die de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama getrokken had. Die aanval kwam er niet, wel kwam er een akkoord om Syrië te verplichten zijn chemisch arsenaal aan te geven en te laten vernietigen door de OPCW. Dat werk werd afgerond eind 2014. 

Maar sinds vorig jaar zijn twee onderzoeksrapporten verschenen die de Syrische luchtmacht verantwoordelijk houden voor chemische aanvallen in 2017 en 2018, jaren na de vernietiging van de chemische wapens dus. Blijkt dat Syrië niet al zijn wapens en voorraden heeft aangegeven destijds. 

Uit een onderzoeksrapport dat vorig jaar verschenen is, blijkt dat de Syrische luchtmacht sarin en chloor gebruikt heeft bij aanvallen op het stadje Ltamaneh (Noord-Syrië) in maart 2017. Die stad was toen in handen van oppositiegroepen. De OPCW eiste uitleg van Syrië en het land kreeg 90 dagen de tijd om de gebruikte wapens aan te geven en resterende voorraden te onthullen. Maar ook dat gebeurde niet.

De druk nam twee weken geleden nog toe toen er nog een rapport verscheen van het Onderzoeks- en Identificatieteam van de OPCW en de Verenigde Naties. In dat rapport werd opnieuw de Syrische luchtmacht verantwoordelijk gehouden, dit keer van het gebruik van chloor in de stad Saraqeb in 2018. 

Internationale verdeeldheid

Syrië en bondgenoot Rusland blijven het gebruik van chemische wapens ontkennen. Zij beschuldigen de Westerse landen van propaganda. Met bewijzen om die beschuldiging te staven, komen ze niet. De stemming bij de OPCW toont de verdeeldheid in de internationale gemeenschap. Achter de schermen was geprobeerd om tot een consensus te komen, maar dat is dus niet gelukt. Toch heeft meer dan de helft van de landen die deelnamen aan de stemming vóór de bestraffing van Syrië gestemd en verschillende ambassadeurs reageren tevreden.  

De Franse ambassadeur bij de OPCW, Luis Vassy, noemt de bestraffing van Syrië "een goede dag voor het multilaterisme". Frankrijk zegt dat de lidstaten van de OPCW een duidelijk signaal gegeven hebben dat het gebruik van chemische wapens onaanvaardbaar is voor de internationale gemeenschap. De Britten noemen het een belangrijke stap om de geloofwaardigheid van de Chemische Wapens Conventie te behouden. 

Syrië en Rusland reageerden nog niet op de sancties. Syrië is met onmiddellijke ingang zijn rechten binnen de OPCW kwijt en dat tot het land zich weer aan de afspraken houdt van de Chemische Wapens Conventie. Daarvoor moet het land de niet-aangegeven chemische wapens en voorraden alsnog declareren.

De beslissing om Syrië te sanctioneren is grotendeels symbolisch maar is tegelijk ook een belangrijke politiek signaal waarbij de lidstaten aangeven dat inbreuken opde Chemische Wapens Conventie van 1997 niet geaccepteerd wordt. Mogelijk is het ook een eerste en belangrijke stap naar het verantwoordelijk houden van de Syrische overheid voor hun oorlogsmisdaden.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen