Oprichter Wikipedia Jimmy Wales: "Twitter en Facebook versterken de verspreiding van desinformatie"

“Facebook en Twitter leven van desinformatie”, dat zegt Jimmy Wales, oprichter van de online-encyclopedie Wikipedia aan VRT NWS. Wales geeft deze avond een lezing op het technologiefestival and& in Leuven. Hij hoopt dat zijn Wikipedia zal helpen om de verspreiding van "fake news" tegen te gaan. Waarom richtte hij de online-encyclopedie op en hoe denkt hij desinformatie tegen te gaan? 

And& in Leuven is een groot technologiefestival waar kunst en technologie samen komen. Dit jaar wordt de editie van vorig jaar gehouden, die door corona werd uitgesteld. Het publiek is er dit jaar niet bij, wie aanwezig wil zijn, moet het festival – met lezingen van gerenommeerde ondernemers en wetenschappers – online volgen. Een van hen is Jimmy Wales, oprichter van de online-encyclopedie Wikipedia.  

1. Waarom richtte Jimmy Wales Wikipedia op?

Wikipedia bestaat dit jaar 20 jaar. De online-encyclopedie werd opgericht door Jimmy Wales, samen met Larry Sanger en Ben Kovits. In die tijd bestond het internet vooral uit schreeuwerige websites die vol met advertenties stonden. Met Wikipedia wilde Wales dat iedereen toegang had tot kennis die op het internet te vinden is.

Waarom richtte Jimmy Wales een online encyclopedie op? Bekijk het fragment hier en lees daarna verder: 

Videospeler inladen...

2. Hoe groot is het probleem van desinformatie en wat is de rol van Wikipedia daarin?

De verspreiding van desinformatie op sociale media is echt een groot probleem. Dat beseft ook Wales. Zelf probeert hij daar iets aan te doen. Vorig jaar richtte hij WT Social op, een socialemediakanaal dat deels betalend is en dat geïnspireerd is op Facebook. Voorts hoopt hij dat Wikipedia zelf de verspreiding van “fake news” kan tegenhouden.

Hoe kunnen "Wikipedians" (mensen die teksten schrijven voor Wikipedia, red.) de verspreiding van desinformatie tegenhouden? Bekijk het fragment hier en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

3. Wat is de rol van Facebook en Google bij de verspreiding van desinformatie?

Volgens Wales zijn sociale media gemaakt om desinformatie te verspreiden. Hoe meer je iets deelt, hoe meer mensen je daarmee bereikt. En dat is net het doel van anderen, die desinformatie in de wereld willen sturen. Facebook, Twitter en Google zijn daarvoor meermaals op de vingers getikt. Er worden zelfs factcheckers ingezet om desinformatie te stoppen, maar dat is volgens Wales niet genoeg.

Is het businessmodel van sociale media gemaakt om zoveel mogelijk "fake news" te verspreiden? Bekijk het fragment hier en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

4. Is "fake news" een dreiging voor onze democratie?

De verspreiding van desinformatie heeft in Amerika ervoor gezorgd dat aanhangers van Trump het Congres hebben bestormd. Deze daad werd door de hele wereld veroordeeld. Wales vindt dat de bewuste verspreiding van desinformatie onze maatschappij destabiliseert. Het haalt ook de geloofwaardigheid van instituten zoals de journalistiek onderuit.  

Hoe gevaarlijk is desinformatie voor onze democratie? Bekijk het fragment hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

5. Waarom zijn sociale media nog altijd "gratis"?

Facebook, Instagram, YouTube en TikTok gebruiken we zonder te betalen. “Als de dienst gratis is, dan ben jij het product”, zegt Wales. Hiermee bedoelt hij dat sociale media constant onze gegevens verzamelen om die dan door te spelen aan adverteerders om gerichte reclame te sturen. En zo zijn de sociale media rendabel. 

Hoe komt het dat sociale media nog altijd "gratis" zijn? Bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen