Oudenaarde maait niet in mei: "We laten 22 hectare openbaar groen groeien voor biodiversiteit"

"Maai Mei Niet": zo luidt de nieuwe campagne waaraan ook Oudenaarde meedoet. De stad laat zowat 22 hectare openbaar groen gewoon groeien. In plaats van om de 2 weken te maaien, zal er dan een periode van 4 weken tussen de maaibeurten zitten. Zo krijgen bloemen en planten de kans om te groeien, wat de bijen en andere insecten ten goede moet komen. “De biodiversiteit stimuleren is heel belangrijk, nu het klimaat aan het veranderen is. We moeten de natuur helpen en steken daarom een tandje bij”, klinkt het.

De campagne 'Maai Mei Niet' gaat uit van Knack, Bond Beter Leefmilieu, KU Leuven, Velt en Het Ministerie voor Natuur. Steden en gemeenten kunnen intekenen. Oudenaarde, Ronse en Wortegem-Petegem deden dat alvast. Maarkedal en Gent bekijken het nog, maar doen wellicht mee.  

De groendienst van Oudenaarde zal 80 procent van het gazon op openbare plaatsen niet maaien in de maand mei. Ook de bermen worden minder gemaaid. De campagne "Maai Mei Niet" wil iedereen ertoe aanzetten 4 weken niet te maaien. Onder het motto "Doe eens niets voor de natuur" wordt iedereen gestimuleerd het gras te laten groeien, om zo bijen, hommels, kevers en vlinders meer kansen te geven. "Die insecten zijn nuttig voor de natuur en hebben het moeilijk door de klimaatverandering, dus we moeten hen een handje helpen", zegt schepen John Adam (Open VLD).

Boost voor natuur

“In totaal gaat het om ongeveer 22 hectaren die we laten groeien", gaat Adam verder. "Afgelopen jaren deden we al inspanningen voor de biodiversiteit, door bijvoorbeeld de helft van de bermen maar 1 keer per jaar te maaien. Maar nu willen we de natuur een extra boost geven door het gros van het openbaar groen helemaal niet te maaien. Zo krijgen planten en bloemen meer kans om te groeien, en komen er ook meer insecten die wij nodig hebben.”

Bekijk hier de reportage van "Het journal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Als we inwoners willen stimuleren om niet te maaien, moeten we toch zelf het goede voorbeeld geven?

John Adam (Open VLD), schepen van evenementen en openbare werken

“Omdat het klimaat aan het veranderen is, krijgen insecten en bloemen het wat moeilijker. Dus willen we de biodiversiteit verhogen, door minder te maaien. Door een voorbeeld te stellen hopen we dat onze inwoners hetzelfde zullen doen. We leggen momenteel ook op veel plekken in de stad bloemenweides aan, nog meer dan vorig jaar. We leggen ook geveltuintjes aan en promoten die bij onze inwoners. Hier en daar komen ook bijenhotels”, vertelt de schepen.

(Lees voort onder de foto)

Ongemaaide berm aan het Sportkot in Oudenaarde

Geen verwaarlozing

Bij vorige initiatieven kwamen er soms negatieve opmerkingen van inwoners, omdat ze dachten dat de stad bepaalde bermen verwaarloosde. John Adam: “Daarom komen er nu infoborden die moeten duidelijk maken dat we wel degelijk bewust niet maaien. Want het zal nu nog meer zichtbaar zijn dat er niet gemaaid wordt, en sommige mensen zullen het zien als een wildernis."

We houden het wel veilig. Als het nodig is, gaan we natuurlijk wel maaien

John Adam, schepen van evenementen en openbare werken

“Op gevaarlijke punten, zoals kruispunten zullen de gazons en bermen wel gemaaid worden”, zegt Adam nog. “Ook op speelpleintjes voor kinderen laten we het gras niet groeien. Dat is voor ieders veiligheid.”

Meer informatie over de campagne 'Maai Mei Niet' vind je hier.

 

kasto80

Meest gelezen