Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Protesten in Amerikaanse staat Ohio nadat politie 16-jarig zwart meisje had doodgeschoten 

De politie in Columbus, in de Amerikaanse staat Ohio, heeft een 16-jarig meisje doodgeschoten, vlak voordat Derek Chauvin schuldig werd bevonden aan de moord van George Floyd. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar inwoners van Columbus komen op straat om te betogen tegen politiegeweld. "De familie verdient antwoorden", zegt Ned Pettus jr., directeur Openbare Veiligheid. "Onze stad verdient antwoorden. Ik wil antwoorden."

De zestienjarige Ma'Khia Bryant werd dinsdagmiddag door een agent in Columbus, in de Amerikaase staat Ohio, dodelijk neergeschoten, kort voordat een jury tot een schuldig oordeel kwam in het moordproces van de voormalige politieagent Derek Chauvin in de moord op George Floyd in Minneapolis vorig jaar. 

De zwarte Amerikaan Floyd stierf vorig jaar nadat Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals had geduwd. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt ("I can't breathe"), brachten in de VS maar ook wereldwijd een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang.

Tijdens de persconferentie na de schietpartij in Columbus gaf de politie camerabeelden vrij van de agent, die had gereageerd op een noodoproep over een poging tot neersteken. De precieze omstandigheden zijn nog niet bekend, maar volgens de officiële instanties toonde de video hoe de tiener naar twee andere vrouwen uithaalde met een mes toen de agent bij de oprit van een woning aankwam.

Bekijk de beelden hier, opgepast: schokkende beelden, lees eronder verder:

Videospeler inladen...

De agent, wiens naam niet is vrijgegeven, vuurde toen vier keer op het meisje. Ze zakte op de grond naast een auto die op de oprit geparkeerd stond, waar op de beelden van de bodycam een mes op de grond te zien was. Ze overleed kort erna in het ziekenhuis.

Hazel Bryant, een tante van het neergeschoten meisje, zei tegen de lokale krant "Columbus Dispatch" dat Ma'Khia bij een pleeggezin woonde en slaags raakte met iemand in de woning. Volgens de vrouw zou haar nichtje inderdaad een mes vast hebben gehad, maar dat hebben laten vallen voor de agent de schoten loste.

Een jonge vrouw is op tragische wijze om het leven gekomen

Andrew Ginther, burgemeester van Columbus, Ohio

"Wat de omstandigheden ook zijn, de familie staat doodsangsten uit en ik bid voor hen", zei Ned Pettus jr., directeur Openbare Veiligheid van de stad Columbus, tijdens een persconferentie. "Ze verdienen antwoorden. Onze stad verdient antwoorden. Ik wil antwoorden, maar snelle antwoorden mogen niet ten koste gaan van nauwkeurige antwoorden."

De burgemeester van Columbus, Andrew Ginther, betuigde zijn steun op dezelfde persconferentie en op Twitter. "Een jonge vrouw is op tragische wijze om het leven gekomen", zegt Ginther. "We kennen niet alle details. Het Ohio Bureau of Criminal Investigation zal een onafhankelijk onderzoek uitvoeren."

Lees verder onder de tweet van burgemeester Andrew Ginther:

Ondanks Ginthers oproep naar inwoners toe om kalm te blijven terwijl er duidelijkheid wordt geschapen, zijn er toch betogingen aan de gang in Columbus. Demonstranten met Black Lives Matter-borden en megafoons verzamelden zich aan het politiekantoor en de plaats delict.

"We mogen niets vieren," zei KC Traynor, een van de demonstranten, verwijzend naar het proces over de dood van George Floyd waarin Derek Chauvin schuldig werd bevonden aan alle aanklachten. "Uiteindelijk, weet je wat, kun je gewoon niet zwart zijn."

Meest gelezen