Videospeler inladen...

President Biden in telefoongesprek met dochter George Floyd na uitspraak proces: "Je vader gaat de wereld veranderen"

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de uitspraak in het proces van George Floyd een grote stap vooruit naar een rechtvaardiger Amerika. Floyd stierf in mei vorig jaar tijdens een hardhandige arrestatie, waarbij agent Derek Chauvin minutenlang zijn knie op de nek van Floyd hield. Gisteren werd Chauvin over de hele lijn schuldig bevonden. Biden noemt de dood van Floyd "een smet op de ziel van het land" en zegt dat het hier niet stopt. "We moeten nog meer doen, we mogen de laatste woorden van George Floyd niet met hem laten sterven."

Drie weken van getuigenverklaringen en verslagen van experts, tien uur van beraadslaging verspreid over twee dagen, enkele minuten om het vonnis voor te lezen: schuldig, schuldig en schuldig. Op die manier eindigde het proces tegen voormalig agent Derek Chauvin over de dood van George Floyd. Floyd stierf vorig jaar bij een politie-interventie, Chauvin duwde met zijn knie minutenlang in de nek van Floyd. Zijn dood leidde tot een golf van protest tegen racisme en politiegeweld, die ook oversloeg naar andere delen van de wereld.   

Chauvin is over de hele lijn schuldig bevonden: aan de aanklacht voor moord in de 2e graad, voor moord in de 3e graad en voor doodslag. De eerste aanklacht omvat grove veronachtzaming van het leven, schuldig verzuim dat tot de dood leidt, de tweede aanklacht handelingen die geleid hebben tot zware lichamelijke gevolgen of de dood. Meteen na het voorlezen van het vonnis werd Chauvin gehandboeid weggeleid.

Het proces tegen Chauvin werd niet alleen in de VS, maar in de hele wereld met grote spanning gevolgd. Het nieuws over zijn veroordeling maakte heel wat reacties los bij de familie en nabestaanden van Floyd en bij de gewone bevolking. "Een mengeling van opluchting, vreugde en verdriet", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Verdriet omdat Floyd hier niet mee terugkomt. Vreugde omdat Chauvin zijn rechtmatige straf niet is kunnen ontlopen. En opluchting, het besef dat dit misschien een kentering is, een kanteling in de Amerikaanse geschiedenis. Dit geeft veel mensen het gevoel dat hun levens ertoe doen, black lives matter, een gevoel dat ze heel lang niet hebben gehad."

BEKIJK - Wie was George Floyd en waarom maakte zijn dood zoveel reacties los? We leggen het je uit in één minuut. Opgelet, sommige beelden zijn hard. Het artikel gaat daaronder voort.

Videospeler inladen...

President Joe Biden aan familie van Floyd: "Op zijn minst is er nu gerechtigheid"

Na het verdict hebben president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris getelefoneerd met de familie van George Floyd, die in de gangen van het gerechtsgebouw bij elkaar stond. Een meelevende Biden belde op luidspreker, van het gesprek zijn beelden gemaakt. "Niets gaat het allemaal beter maken, maar op zijn minst is er nu gerechtigheid", zei hij. "Als Gianna (het dochtertje van Floyd, red) zegt: mijn papa gaat de wereld veranderen, wel, hij gáát hem nu veranderen. De vicepresident en ik, we zijn hier allemaal zo opgelucht. Niet één verdict, maar drie, op alle drie de aanklachten. En dat is zo belangrijk."

Als Gianna zegt: mijn papa gaat de wereld veranderen, wel, hij gáát hem nu veranderen.

President Joe Biden heeft een boodschap voor het dochtertje van George Floyd

"Dit geeft ons een kans in het aanpakken van systemisch racisme. We gaan veel meer realiseren, we gaan heel veel doen, en we gaan bezig blijven tot we het klaar hebben", aldus Biden. De advocaat van de familie sprak de hoop uit dat dit het momentum is om de George Floyd Justice and Policing Act (een wet over hervormingen bij politie en justitie, genoemd naar Floyd, red) te laten goedkeuren. "Dat heb je juist, vriend, dat, en veel meer dan dat", was de reactie van de president.

Kamala Harris noemde dit een dag van een gerechtigheid in de VS en loofde de familie Floyd als een sterke familie. "In de naam van en in de herinnering aan George gaan we ervoor zorgen dat zijn nalatenschap intact is. We gaan ervoor zorgen dat de geschiedenis kan terugkijken op deze dag als een kantelmoment. Jullie hebben zoveel moeten opofferen als een familie. Maar we geloven dat met jullie leiderschap en de president die we hebben, dat we uit deze tragedie iets goeds gaan laten komen."

Een warme Biden vertelde de familie ook dat hij ernaar uitkijkt om hen te kunnen zien. "Jullie zijn een ongelofelijke familie. Ik wou dat ik daar kon zijn om mij armen rond jullie te slaan. Ik kijk er echt naar uit om jullie te zien. Maak jullie maar klaar, want alles alles voorbij is, dan zet ik jullie op Air Force One en breng ik jullie hier."

Bekijk hier de beelden van het gesprek met de familie, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

Joe Biden: "Dit is niet genoeg. We kunnen hier niet stoppen"

Later gaf president Joe Biden nog een emotionele toespraak voor het hele land. Hij noemde de dood van Floyd "moord op klaarlichte dag, het trok oogkleppen weg, zodat de hele wereld het kon zien, het systemische racisme, een smet op de ziel van onze natie, een knie op de nek van gerechtigheid voor alle Amerikanen."

Biden noemde de veroordeling van Chauvin "een grote stap voorwaarts in onze mars naar gerechtigheid in de Verenigde Staten", maar hij waarschuwde ook: "Dit is niet genoeg. We kunnen hier niet stoppen. We kunnen en moeten meer doen om de kans te verkleinen dat tragedies zoals deze ooit nog kunnen gebeuren." Samen met vicepresident Kamala Harris riep hij het Congres op om de George Floyd Justice and Policing Act goed te keuren.

"Los daarvan moeten wij als land de confrontatie met haat aangaan, om niet alleen wetten en beleid te veranderen, maar ook de harten en de geesten", zei Biden. "Ik kan niet ademen, dat waren de laatste woorden van George Floyd. We kunnen die woorden niet met hem laten sterven. We moeten die woorden blijven horen. We mogen onze blik niet afwenden. We kunnen onze blik niet afwenden."

Bekijk hier een fragment uit de toespraak van Biden, artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Biden heeft het moment krachtig en emotioneel gevat"

"Joe Biden heeft het moment gevat in een krachtige en emotionele toespraak", zegt Soenens. "Hij noemde het vonnis rechtvaardig, maar zei dat er veel te weinig van dit soort vonnissen zijn. Hij hoopt dat dit een moment van betekenisvolle verandering kan zijn. Racisme is nog steeds een smet op de ziel van Amerika en dat moet eruit."

Voor Biden is het wegwerken van raciale ongelijkheid een belangrijk punt. "Hij herinnert zich dat het vooral zwarte kiezers zijn die hem vooruitgestuwd hebben, in de voorverkiezingen en in de grote verkiezing", zegt Soenens. "Hij wil zijn grote beloftes zeker inlossen."

Bekijk de toelichting van Björn Soenens in "Het Journaal": (lees eronder voort)

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens, het artikel gaat daaronder voort:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Kamala Harris: "Dit brengt ons dichter bij gelijke justitie"

Kamala Harris, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw als vicepresident, zei dat racisme de VS tegenhoudt om de belofte van de stichters van het land waar te maken, "vrijheid en gerechtigheid voor iedereen". "Het is niet enkel een probleem van zwart Amerika of een probleem van mensen met een andere huidskleur", zei ze. "Het houdt ons land tegen om zijn volle potentieel waar te maken."

"De uitspraak van vandaag brengt ons dichter bij gelijke justitie. Maar hij zal de pijn niet wegnemen die al generaties bestaat. Hij zal de pijn van de familie Floyd niet wegnemen. Daarom moeten we ons blijven inzetten voor gelijke justitie. De Senaat moet de George Floyd Justice in Policing Act goedkeuren om de hoogste standaarden van verantwoordelijkheid aan te houden voor handhavers, en om vertrouwen op te bouwen."

Bekijk hier de reactie van Kamala Harris, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

Ook onder anderen voormalig president Barack Obama, televisiester Oprah Winfrey, predikant Jesse Jackson, en mensenrechtenadvocaat Martin Luther King III, zoon van, postten op sociale media hun reacties op de veroordeling van Chauvin. Gavin Newson, de blanke gouverneur van Californië, schreef: "George Floyd zou nog steeds leven als hij eruitzag zoals ik. Dat moet veranderen."

Meest gelezen