Actie tegen zwerfvuil of sluikstort in Rivierenhof Deurne: "Wij vinden zelfs fietsen ergens verstopt achter een bosje"

Het personeel en de buurtbewoners van het provinciaal domein Rivierenhof in Deurne roepen op om geen zwerfvuil meer achter te laten of te sluikstorten. Jaarlijks wordt er zo'n 75 ton afval opgehaald in het park. Een groot deel daarvan moet door het personeel en vrijwilligers uit de natuur gehaald worden. "Dat vraagt een gigantische inspanning van heel veel mensen", zegt directeur Peter Verdijck op Radio 2 Antwerpen.

Het provinciaal groendomein Rivierenhof in Deurne is populairder dan ooit. Mensen komen er ontspannen, sporten, spelen, fietsen of wandelen. Dat massaal genieten van de natuur zorgt er ook voor dat er een enorme hoeveelheid afval wordt achtergelaten. 

"75 ton, dat is dus 75 000 kg per jaar", zei directeur Peter Verdijck van het Rivierenhof in de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen. "Dat is gigantisch veel! Een deel van het afval komt rechtstreeks uit de vuilbakken, maar een ander deel ligt ernaast, verspreid in de natuur van het domein. Het personeel van het Rivierenhof moet dat afval elke keer opnieuw opprikken en in zakken steken, en dat vraagt heel veel inspanning. Ze krijgen de hulp van zo'n 75 vrijwilligers per week. We hopen met de campagne dat ze binnenkort tijd krijgen om ander werk in de natuur te doen."

Ik ben altijd verbaasd dat het afval elke week terug is, ik vind dat zo spijtig

vrijwilligster Agnes

Agnes is één van de vrijwilligers die elke week een halve dag komt helpen in het Rivierenhof. "Wij worden goed voorzien van materiaal", vertelt ze. "Wij hebben prikstokken, plastic zakken, handschoenen, een speciale jas en ontsmettingsmateriaal om de handvaten van de prikstokken na gebruik te reinigen. We worden dus goed verzorgd", lacht ze.

Ze kan niet meer lachen als ze het over het afval heeft dat ze elke week moet oprapen. "Ik ben altijd verbaasd dat het elke week terug is, ik vind dat zo spijtig."


Agnes is als vrijwilliger begonnen omdat ze door corona veel op wandel was. "Ik vind dat ik nu nuttig wandel", zegt ze. "De crisis zorgt er trouwens voor dat er meer afval dan ooit verspreid ligt. Ongelooflijk hoeveel mondmaksers ik vind."

Vrijwilliger Jan komt helpen om twee redenen. "Ten eerste heb ik mijn uitstap, en het is ten tweede nuttig wat ik doe." Jan doet wekelijks dezelfde toer. Op die manier ziet hij jammer genoeg dat zijn werk ook enigszins "dweilen met de kraan open" is. "Zo kom ik op plekken die je beter stortplaatsen noemt, waar mensen zelfs fietsen achterlaten. Dat snap ik niet", besluit hij.

De campagne "Proper park" krijgt de hashtag #onzenhof om mensen duidelijk te maken dat je het park moet behandelen als je eigen tuin. De slogan is "In #onzenhof is er plaats voor alles en iedereen. Behalve voor zwerfvuil. En voor sluikstort.

De campagne krijgt ook de steun van Mooimakers, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Meest gelezen