Radio 2

Vrijwilligers restaureren oude reddingsboot Watson II in Nieuwpoort: "We bekijken alles tot de laatste vijs"

Vrijwilligers zijn gestart met de restauratie van de oude reddingsboot Watson II in Nieuwpoort. Na de Tweede Wereldoorlog werd de boot ingezet om mensen te redden op zee. 14 vrijwilligers zullen er 3 jaar werk aan hebben.

De Watson II is een van de drie reddingsboten die na de Tweede Wereldoorlog werden aangekocht door de Belgische regering. Ze werden ingezet voor reddingen op zee.  De Watson I ging naar Zeebrugge, de Watson II naar Nieuwpoort en de Watson III naar Oostende. De schepen werden tot '86 gebruikt.  Daarna ging de Watson van Nieuwpoort naar Antwerpen en kreeg het een tweede leven als museumschip bij een tentoonstelling in het MAS. 

Terug in de thuishaven

 In 2018 schonk het Vlaams Gewest de boot opnieuw aan Nieuwpoort en een jaar later stond de Watson II terug weer thuis in Nieuwpoort. Het was even zoeken naar een plaats om de boot te restaureren, maar uiteindelijk kwam de boot terecht in een loods bij de kaai. Daar zullen 14 vrijwilligers, onderwie Gilbert Allewerelt en zijn kleinzoon van 14 nu de boot restaureren: "De boot moet volledig onder handen worden genomen, zowel binnen als buiten. We bekijken alles tot op de laatste vijs. Gelukkig hebben we de originele plannen gevonden en kunnen we wisselstukken gebruiken van de oude Watson van Zeebrugge." 

Toeristische attractie

De restauratie zal 3 jaar duren, daarna zal de boot opnieuw rondvaren. "Het zal een toeristische attractie zijn. De Watson II zal bijvoorbeeld te gast zijn op Oostende voor Anker, de Blankenbergse feesten, de visserijfeesten in Nieuwpoort, zelfs misschien in het buitenland. Ik kijk al uit om ermee te kunnen varen", besluit vrijwilliger Gilbert.

Radio 2

Meest gelezen