Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: "Afgesproken met Kunstencentrum om te delen in kosten van naamsverandering"

Conner Rousseau, de voorzitter van de politieke partij Vooruit (vroeger SP.A), bevestigt dat zijn partij met het gelijknamige Kunstencentrum in Gent is overeengekomen om te delen in de kosten van de naamsverandering. Al hoeft het Kunstencentrum volgens Rousseau niet van naam te veranderen omdat er volgens hem geen verwarring kan ontstaan met zijn politieke partij. 

Het is intussen een maand dat de partij SP.A door het leven gaat als Vooruit. Een nieuwe naam als exponent van de vernieuwingsoperatie van de partij onder leiding van voorzitter Conner Rousseau.

Wie minder tevreden was met die nieuwe naam voor de partij, was het bekende Kunstencentrum Vooruit in Gent. Zij willen niet geassocieerd worden met een politieke partij en plannen daarom op hun beurt een naamsverandering, de nieuwe naam wordt morgen verwacht.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau respecteert naar eigen zeggen de keuze van het Kunstencentrum om van naam te veranderen. "Maar het is jammer", stelt hij.  Volgens hem is het helemaal niet nodig. "Volgens ons kunnen mensen echt wel het onderscheid maken tussen een politieke organisatie en een kunstencentrum met een heel goede reputatie", stelt Rousseau.

De voorzitter van Vooruit verwijst naar de naamsverandering destijds van SP naar SP.A. "Het watermerk SPA Reine heeft daarna niet minder verkocht."

Dading

Rousseau bevestigt dat hij heeft samengezeten met de mensen van het Kunstencentrum Vooruit om de kwestie te bespreken én dat er is overeengekomen om financieel tussen te komen in de kosten van de naamsverandering.

"Op een bepaald moment heeft het Kunstencentrum zelf gezegd dat ze van naam willen veranderen. Dat brengt een aantal kosten met zich mee. Wat wij en zij niet wilden, is dat dat ten koste zou gaan van de artistieke werking of van de kunstenaars. Dan hebben wij gezegd dat we zullen kijken of we voor een deel in de kosten kunnen tussenkomen."

Over welk bedrag het gaat, wil Conner Rousseau niet meegeven. "Het gaat om een dading. Dat heeft een juridische draagwijdte, daarover kan ik niet in detail gaan", klinkt het.

"Het gebouw zal de Vooruit blijven"

Het gebouw waarin het Kunstencentrum Vooruit is gevestigd in Gent, heet trouwens zelf de Vooruit en is eigendom van de Coöperatieve vennootschap Vooruit Nr 1. Die vennootschap is onder meer bekend van de COOP-apotheken en geeft het gebouw in Gent al jaren in erfpacht aan het Kunstencentrum.

Ook met de eigenaars van het gebouw zelf heeft de partij samengezeten, maar voor hen was de naamsverandering van de politieke partij geen issue. "Het gebouw is onlosmakelijk verbonden met het socialisme en zal de Vooruit blijven heten. Als je naar het gebouw gaat, zal je nog altijd naar de Vooruit gaan", stelt Conner Rousseau. 

Bekijk het gesprek met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak" op Canvas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen