Royals - "Vliegende" Kate Middleton eert prins Philip en ongewenst bezoek van "Irene Windsor" voor prins Andrew

De grafkelder van de Oranjes krijgt er 20 plaatsen bij. Kate Middleton eert prins Philip met een bezoek aan de Royal Air Force. Koningin Margrethe houdt het bij borduren. Haar zoon Frederik is (alweer) verhuisd. Prins Andrew krijgt bezoek van zijn "verloofde". En koning Willem-Alexander vangt een glimp op van het Songfestival-decor. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Grafkelder van de Oranjes wordt uitgebreid

Er komt na jaren schot in de uitbreiding van de crypte of grafkelder van de Oranjes. De herinrichting en uitbreiding was voorzien voor 2013, maar liep vertraging op. Volgens Nederlands minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven door een wijziging van de plannen voor de overige ruimtes in de Nieuwe Kerk van Delft. De werkzaamheden starten nu na de zomer. Eerst vindt nog archeologisch onderzoek plaats. Door de jarenlange vertraging zijn ook de kosten opgelopen met 1,6 miljoen euro. 

De Nieuwe Kerk in Delft. In de Oude Kerk ligt onder andere meester-schilder Johannes Vermeer begraven.

De grafkelder krijgt er meer dan 20 nieuwe plaatsen bij. Tegen 2022 zou de uitbreiding een feit zijn. De overheid betaalt 3,6 miljoen euro, de Nederlandse koninklijke familie legt 300.000 euro bij. In de huidige crypte liggen onder anderen koningin Juliana en haar man prins Bernhard, en prins Claus (de echtgenoot van prinses Beatrix).

De grafkelder krijgt voor het eerst een ingang langs de buitenzijde van de kerk. De ingang binnenin de kerk bevindt zich voor het koor en wordt bedekt door een grafsteen waarin het wapen van Oranje-Nassau is uitgehouwen en de Latijnse tekst prijkt: "Hier verwacht Willem I, de Vader des Vaderlands, de wederopstanding".

BEKIJK hieronder de uitbreidingsplannen (realisatie 2022):

rechten: koninklijkhuis.nl

Kate duikt als beschermvrouwe vliegsimulator in

De rouwperiode van de Britse koninklijke familie voor prins Philip liep tot donderdag, maar enkele leden gingen toch eerder op pad. De hertog en hertogin van Cambridge trokken naar de kadettenschool van de Royal Air Force (RAF) in Londen. Prins William en echtgenote Catherine "Kate" Middleton waren uit respect voor Philip beiden in het zwart gekleed.

Kate probeerde een vliegsimulator uit, terwijl William haar handtas wegmoffelde in de binnenkant van zijn jas. "Nu wordt het interessant", grapte hij. De prins heeft dan ook makkelijk praten. Hij is zelf jaren reddingshelikopterpiloot geweest.

BEKIJK hier de beelden van het bezoek aan de RAF:  

Videospeler inladen...

Het werkbezoek had ook een link met prins Philip. Hij was 60 jaar beschermheer van de Air Cadets, Kate nam die rol van Philip over in 2015. De aanwezige militairen brachten dan ook hulde aan de hertog van Edinburgh.

Philip begon destijds als jongeman bij de marine, maar zijn fascinatie voor de luchtmacht groeide geleidelijk aan en hij leerde vliegen in de jaren 50. In 1959 behaalde hij zijn privélicentie. Philip maakte al eens een vlucht over "zijn eigen huis", Windsor Castle (zie foto onderaan). Hij vond het welletjes met vliegen in 1997, na een slordige 5.986 vlieguren achter de rug te hebben in 59 verschillende toestellen. 

rechten: The Royal Family/Facebook

Nee, 81-jarige Margrethe whatsappt niet

De Deense koningin Margrethe, die haar verjaardag deelt met onze prinses Eléonor (13) en groothertog Henri (66) van Luxemburg, werd vorige week 81 jaar. Naar aanleiding van haar verjaardag gaf ze een interview aan radiopresentator Adrian Hughes over de Deense taal en over communiceren. Ze liet vallen dat ze geen berichtjes stuurt en niet mailt, laat staan dat ze op sociale media zit. De reden is simpel. "Ik heb er weinig verstand van", geeft ze toe.

De "on"- en de "off"-knop, meer lukt niet

koningin Margrethe over technologie

Toen Margrethe 60 was, zei ze op een persconferentie met een kwinkslag al dat ze geen computer in huis had. "Als het meer dan twee druktoetsen heeft, ben ik verloren. De aan- en uitknop, meer kan ik niet aan." Margrethe stipte ook het belang van woorden aan. Ze besteedt er extra aandacht aan in haar toespraken. "Ik ben altijd geïnteresseerd in talen. Ik ben van kleinsaf een spraakwaterval geweest en mijn moeder vertelde me dat ik woorden grappig vond. En dat vind ik nog steeds." 

rechten: Det danske kongehus/Facebook

Liefst geen technologische snufjes dus. Waar houdt Margrethe zich dan wel zoal mee bezig? De koningin is erg creatief. Tijdens deze coronaperiode heeft ze zich gestort op... borduren. Die werkjes, kleurrijke kussens en handtassen, zijn nu te zien in een tentoonstelling. Het gaat om honderd borduursels van Margrethe. Haar werken gebruikt ze zelf of geeft ze cadeau. De patronen zijn ook van de hand van de koningin die plezier schept in de concentratie die bij borduren te pas komt. 

Frederik trekt opnieuw Kancellihuset in

Ander nieuws aan het Deense hof is de verhuizing - alweer - van de kroonprinselijke familie. Prins Frederik en zijn gezin zijn opnieuw ingetrokken in Kancellihuset van paleis Fredensborg, zij het voor een paar maanden. Frederik woonde er eerst vlak na zijn huwelijk met Mary Donaldson en maakte later de overstap naar het gerenoveerde kasteel Amalienborg.   

Kancellihuset (foto), op 35 kilometer van hoofdstad Kopenhagen, bleef het tweede verblijf voor Frederik. De kanselarij was de voormalige residentie van zijn grootmoeder, koningin Ingrid. Frederiks gezin van zes (met kinderen Christian, Isabella, Josephine en Vincent) zal er niet verlegen zitten om plaats: Kancellihuset beschikt over 30 vertrekken met onder meer 6 livings en 3 eetkamers. 

foto: kongehuset.dk

"Verloofde" van Andrew misleidt bewaking

De Britse prins Andrew heeft ongewenst bezoek gekregen. Een vrouw diende zich aan als zijn "verloofde" en kon daarna ongestoord de Royal Lodge binnen waar Andrew woont. De 43-jarige vrouw werd opgepakt. Ze kampt met mentale problemen.

De vrouw slaagde erin de beveiliging te misleiden door te beweren dat ze een lunchafspraak had met de zoon van de Queen. Ze moet nogal overtuigend geklonken hebben, want volgens Britse kranten kreeg de "stijlvol geklede dame" de bewakers zelfs zover dat ze haar taxikosten betaalden.

Na de dood van zijn vader, prins Philip, verscheen Andrew vorige week voor het eerst voor de camera's. Dat was geleden van november 2019. Hij moest de luwte opzoeken na zijn omstreden interview in de sekszaak rond Epstein.

De vrouw snuisterde eerst een tijdje rond in de tuinen van het koninklijke domein in Windsor en stapte daarna Andrews woning binnen. Toen ze aan een van zijn medewerkers vroeg waar de prins zich bevond, ging er een belletje rinkelen en werd de politie gealarmeerd. Tegen agenten verklaarde de vrouw dat ze simpelweg Andrews "verloofde" was. Ze gaf zich uit als Irene Windsor. Windsor is de familienaam van de Britse koninklijke familie.

Er is een onderzoek gestart. "Maar niemand was in gevaar", benadrukt de politie. Het hof wil niet kwijt of er iemand van de royals ook daadwerkelijk thuis was. Sinds 2004 wonen de gescheiden prins Andrew en Sarah Ferguson in de Royal Lodge. Zij kregen tijdens corona het gezelschap van dochter Eugenie, haar man Jack Brooksbank en hun zoontje August.  

Willem-Alexander wipt Ahoy binnen

De Nederlandse koning Willem-Alexander bracht een bezoek aan de organisatie van het Songfestival. De liedjeswedstrijd start op 18 mei in Rotterdam Ahoy. Hij sprak er met de verschillende teams over de uitdagingen die bij een live-evenement van deze omvang komen kijken.

Voor Ahoy is het de grootste productie ooit en bovendien moet rekening gehouden worden met de coronamaatregelen. In totaal zijn er 9 shows (6 repetities, 2 halve finales en 1 finale). Als alles goed gaat, mogen 3.500 toeschouwers toegelaten worden. Zij moeten dan een negatieve coronatest kunnen voorleggen. De deelnemende artiesten uit 39 landen worden om de 48 uur getest. Wie ziek is of raakt, kan terugvallen op een opname.
 
Willem-Alexander volgde medewerkers die druk bezig zijn met de opbouw - die drie weken duurt - en zag het ontwerp van het decor. Meer dan 600 vrijwilligers helpen om het populaire evenement op poten te zetten. 

BEKIJK hier het bezoek van Willem-Alexander en vang zelf al een glimp op van de zaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen