Sint-Katelijne-Waver schrapt alle gemeentelijke gronden als jachtgebied: "dragen diervriendelijkheid hoog in het vaandel"

Sint-Katelijne-Waver wil het jagen in de gemeente ontmoedigen, en daarom laat ze alvast alle gronden die eigendom zijn van de gemeente schrappen van de kaart met jachtgebieden. Veel gronden grenzen aan speelpleinen, woonwijken en wandelgebieden, en de gemeente vindt dat niet veilig. 

Sint-Katelijne-Waver gaat het jagen ontmoedigen door alle eigen gronden te schrappen als jachtgebied. Naast de argumenten van veiligheid, neemt de gemeente de maatregel ook omdat ze een diervriendelijke gemeente wil zijn. 

“Als bestuur dragen we diervriendelijkheid hoog in het vaandel. Ongebreideld jagen past hier niet in”, vertelt schepen van dierenwelzijn An Coen. "De laatste jaren kregen we veel klachten van inwoners die aangeven dat er vlakbij hun woning wordt gejaagd. Dat geeft geen veilig gevoel.”

Ook individuele burgers kunnen percelen uit het jachtplan laten verwijderen. Dat kan via de website van Natuur en Bos. "We roepen alle inwoners op om het jachtplan na te kijken en indien nodig percelen te laten schrappen", besluit schepen Coen.

Paardenhouder Harry Jacobs is tevreden met het initiatief van de gemeente

Bewoner Harry Jacobs woont in zo'n gebied en heeft een wei met paarden. Hij is alvast tevreden. "Er wordt hier regelmatig gejaagd zonder te verwittigen. De jagers komen hier toe, beginnen te jagen en maken daarbij uiteraard veel lawaai. De kinderen schrikken, de paarden worden angstig en breken uit,... Ik vind dat niet kunnen, en ik ben dan ook erg blij met het initiatief van de gemeente."

Meest gelezen