Terrasje over de grens in Nederland meepikken? Liever niet, zegt Nederland, en quarantaine is sowieso verplicht

Wie snakt naar een terrasje en daarvoor naar Nederland wilde  trekken, is eraan voor de moeite. Volgende woensdag gaan de terrassen in Nederland weer open, en Belgen mogen opnieuw niet-essentiële reizen maken. Maar Nederland legt nog wel een quarantaine van tien dagen op, die kan ingekort worden tot 5 dagen na een negatieve test. En zelfs grenswerkers, studenten en familieleden – die geen quarantaineplicht hebben - wordt gevraagd niet te gaan terrassen in Nederland. Nog even liever geen Belgen dus.

Belgen die van plan zijn om in Nederland een terrasje mee te pikken, moeten wel degelijk vooraf in quarantaine. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid in Nederland. Volgende woensdag gaan de terrassen daar weer open, zij het enkel tussen 12 uur 's middags en 6 uur 's avonds. 

Belgen mogen dan wel opnieuw niet-essentiële reizen maken. Maar Nederland eist nog altijd dat ze eerst in quarantaine gaan voor tien dagen - dat kan ingekort worden tot 5 dagen na een negatieve test.

Beluister hieronder het gesprek met NOS-correspondent Joris Van Poppel in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees verder onder de audio):

ROBIN UTRECHT

Liever nog even geen Belgen

Maar eigenlijk ziet Nederland de Belgen voorlopig liever niet komen. Zelfs als ze geen quarantaineplicht hebben, zoals grenswerkers, mensen die net over de grens familie hebben, of studenten en scholieren die over de grens les volgen. Die mogen Nederland wel probleemloos binnen, maar dat betekent niet dat ze ook welkom zijn op de terrasjes.

Alle terrassen van Sluis tot Maastricht staan vanaf woensdag klaar maar alleen voor Nederlanders helaas.

NOS-correspondent Joris van Poppel

Dat bevestigt NOS-correspondent Joris van Poppel in “De wereld vandaag” op Radio 1: “Alle terrassen van Sluis tot Maastricht staan vanaf woensdag klaar maar alleen voor Nederlanders helaas. In principe is het niet de bedoeling dat Belgen naar Nederland komen, tenzij het noodzakelijk is. Dan moet je wel in quarantaine, en wel voor 10 dagen. Eventueel wordt dat 5, als je je na 5 dagen laat testen en de uitslag negatief is.”

“Dus stel, je wilt vanuit België naar Nederland komen om even op een terras te gaan zitten, ja dan moet je minimaal 5 dagen in quarantaine, een test laten doen, en vervolgens kun je het terras op. Dat zou kunnen. En dan weer terug naar België na een paar pinten.”

Mochten er in Nederland vanaf woensdag opvallend veel auto’s met een Belgische nummerplaat gesignaleerd worden, dan zal de politie zeker gaan controleren, zegt Joris van Poppel nog.

Ook de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, zegt dat ze de Belgen voorlopig liever niet ziet komen: “Als je bij ons op een terras wil moet je een timeslot reserveren, je mag maar met twee mensen komen en het mag ook maar van 12 tot 6, dus het is heel beperkt. Ik reken eigenlijk op de solidariteit van onze Belgische buren. Blijf even weg, op 8 mei kunnen jullie zelf ook. Laat dit vooral een eerste versoepeling zijn voor onze eigen burgers, dat zouden we fijn vinden.”

Laat dit vooral een eerste versoepeling zijn voor onze eigen burgers, dat zouden we fijn vinden.

Annemarie Penn-te Strake, burgemeester Maastricht

Op 8 mei gaan inderdaad – in principe, als de coronacijfers het toelaten – ook in ons land de terrassen weer open. Al moet nog wel beslist worden onder welke voorwaarden, en tot hoe laat de terrassen hier zouden mogen open blijven.

Beluister hieronder het gesprek met de burgemeester van Maastricht in "De wereld vandaag" op Radio 1:

De Nederlandse horeca bereidt zich met gemengde gevoelens voor op de heropening van de terrassen. Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen