Sluitingsuur en beperkt gezelschap: als de terrassen mogen opengaan, zal het onder strenge voorwaarden zijn

Als de terrassen van de restaurants en cafés op 8 mei effectief opengaan, dan zal dat onder strikte voorwaarden zijn. Er liggen verschillende voorstellen van verplichte sluitingsuren op tafel en we zullen ook niet met eender wie aan tafel kunnen zitten. Veel horeca-uitbaters reageren bezorgd. 

Het is iets waar we allemaal reikhalzend naar uitkijken: de terrassen van restaurants en cafés die opengaan. Als de coronacijfers dat toelaten, ziet het er naar uit dat dat op zaterdag 8 mei zal gebeuren.

Dat het er niet zal uitzien zoals we allemaal misschien wel droomden of hoopten, lijkt zeker. De politiek moet de knoop nog definitief doorhakken, maar er liggen serieuze beperkingen op tafel. Dat valt vandaag te lezen in onder meer Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie.

Alleen met bubbel op café

Eén van de belangrijkste beperkingen, is de regel over met wie we aan tafel mogen zitten. Het ziet er naar uit dat we met maximum zes mensen aan tafel zullen mogen zitten en alleen maar met gezinsleden of  knuffelcontacten. 

Lang blijven plakken zal er ook niet inzitten. Er liggen drie voorstellen voor een verplicht sluitingsuur op tafel: 20 uur, 21.30 uur en 23 uur.

Er liggen drie voorstellen voor een verplicht sluitingsuur op tafel: 20 uur, 21.30 uur en 23 uur.

Ten slotte zullen de beperkingen die we nog kennen van vorig jaar ook terugkeren: denk aan de verplichting om een mondmasker te dragen als je naar het toilet gaat, alleen maar zittend consumeren en anderhalve meter tussen de tafels. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Horeca-uitbaters bezorgd

De verschillende regeringen van ons land moeten dus nog een aantal knopen doorhakken. Dat zal hoogstwaarschijnlijk nu vrijdag gebeuren, dan staat er een nieuw Overlegcomité op de agenda. 

Veel horeca-uitbaters reageren nu al bezorgd over de beperkingen die op tafel liggen.

Herbeluister hieronder het gesprek met Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in "De ochtend" op Radio 1 en lees verder onder de foto:

"Veel uitbaters twijfelden al om te openen, maar met deze beperkingen zal die groep nog veel groter worden", klinkt het bij Erik De Rop van vzw Oude Markt Leuven.

De Rop heeft het vooral moeilijk met de beperking om alleen maar met gezinsleden of een knuffelcontact aan tafel te mogen zitten. "De Leuvense studenten zouden dus maar met hun twee knuffelcontacten aan een tafel mogen zitten, want hun gezin is niet in Leuven?", vraagt De Rop zich af. "Maar ze zullen wel met tien op de trappen naast de terrassen mogen zitten? Dat kan toch niet?"

Theorie versus praktijk

Sectorfederatie Horeca Vlaanderen is ook bezorgd over het sluitingsuur van 20 uur dat op tafel ligt. Zij pleiten voor een verplichte sluiting om 23 uur, zoals vorig jaar het geval was. "Er is de wereld van de theorie en de wereld van de praktijk, waar je ook rekening moet houden met handhaving en de economische realiteit", klonk het bij topman Matthias De Caluwe in "De ochtend" op Radio 1. 

"Als de terrassen om 20 uur sluiten, wat krijg je dan? Dat mensen in Antwerpen het terras verlaten en pakweg op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten gaan zitten, zoals dat afgelopen weken het geval was? Dan ga je van een gecontroleerde omgeving die een terras is weer een beetje naar de Far West."

De Caluwe benadrukt tot slot dat een verplichte sluiting om 20 uur zonder extra steunmaatregelen niet rendabel is.

Als de terrassen om 20 uur sluiten, ga je van een gecontroleerd terras weer een beetje naar de Far West.

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

Ook in Nederland maakt de horeca zich met gemengde gevoelens klaar om de terrassen te openen. Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen