imageBROKER/christophe vandercam

Klacht tegen TikTok "in naam van alle Britse en Europese kinderen": "Achter leuke dansjes zit iets kwaadwilligers"

De voormalige Engelse kinderrechtencommissaris Anne Longfield sleept video-app TikTok voor de rechter. Dat doet ze naar eigen zeggen in naam van miljoenen kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Volgens haar verzamelt de app op illegale wijze heel wat persoonlijke gegevens van die kinderen. 

Telefoonnummers, video's, foto's, locatiegegevens en zelfs biometrische gegevens voor gezichtsherkenning. Volgens Longfield wordt het allemaal verzameld door TikTok. Maar er is meer. De app doet dat volgens haar zonder dat daarvoor wordt verwittigd, zonder transparantie en zonder dat daarvoor een goedkeuring wordt gegeven. Drie zaken die verplicht zijn, sinds de nieuwe wet op gegevensbescherming GDPR uit mei 2018.

Wat is TikTok precies? We leggen het in één minuut uit in onderstaande video. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

En dus zijn alle kinderen die de app hebben gebruikt sinds mei 2018 - ongeacht of ze nu zelf een account hebben aangemaakt of niet - slachtoffer, volgens de voormalige kinderrechtencommissaris. TikTok blijft opzettelijk vaag over de gebruikersgegevens, zo vindt ze, want die info is net van "ongelofelijke waarde" voor het bedrijf. Ze wijst erop dat moederbedrijf ByteDance, dat geregistreerd staat op de Kaaimaneilanden, vorig jaar een omzet zou hebben gerealiseerd van bijna 30 miljard dollar. Twee derde daarvan zijn advertentie-inkomsten.

"TikTok is een extreem populair platform dat kinderen geholpen heeft om contact te houden met hun vrienden in een ongelofelijk moeilijk jaar", zo zegt Longfield. "Maar achter de leuke liedjes, de dansuitdagingen of de playback zit er iets kwaadwilligers. We willen dat TikTok zijn twijfelachtige praktijken van dataverzameling stopzet en we vragen dat het alle privé-informatie wist die het illegaal verkregen heeft terwijl kinderen de applicatie gebruiken."

"Klacht heeft geen enkele grond"

Een woordvoerder van TikTok reageerde dat de klacht "geen enkele grond heeft". Het bedrijf is van plan om zich "hevig te verdedigen". "Het privéleven en de veiligheid zijn absolute prioriteiten voor TikTok en we hebben robuuste praktijken en technologieën om alle gebruikers, vooral jongeren, te beschermen."

In februari 2019 is TikTok al eens veroordeeld tot een boete van 5,7 miljoen dollar in de Verenigde Staten. Het verkreeg illegaal de persoonlijke data van min 13-jarigen, zoals hun naam, e-mail- en thuisadres.

Meest gelezen