radio 2

Toerisme Vlaanderen gaat kasteel van Leut kopen

Het kasteel van Leut, in Maasmechelen, krijgt een nieuwe eigenaar: Toerisme Vlaanderen. Het is onder meer de bedoeling om de site een rol te laten spelen in het Rivierpark Maasvallei. 

De eerste steenlegging van het kasteel van Leut gaat terug tot de 13de of 14de eeuw, maar het gebouw kreeg zijn huidige vorm pas onder de Gentse graaf Charles Vilain XIIII vanaf 1822 . Die liet rond het kasteel ook een mooi park aanleggen, met uitzonderlijke bomen. 

Nadat de zeven dochters van Vilain XIIII gestorven waren, werd het kasteel verkocht, kreeg het er een vleugel bij en werd het omgevormd tot ziekenhuis. Daarna deed het kasteel ook nog een tijdlang dienst als rusthuis. 

Enkele jaren geleden kocht sociale bouwmaatschappij Maaslands Huis  het domein op, en startte voorbereidende studies voor de restauratie van het kasteel. Nu verkoopt Maaslands Huis de hele site door aan Toerisme Vlaanderen. Het gaat dus om het nog te restaureren kasteel, de bijhorende gebouwen die wel al gestaureerd zijn, en het park.  Het zou de bedoeling zijn dat de site een rol krijgt in het rivierpark Maasvallei en dat zo ook de rol van Leut als toegangsdorp versterkt wordt. 

Meest gelezen