©Robin Reynders

Vanaf vandaag kunnen jongeren  terecht in TEJO-huis Hasselt

Vandaag opent het TEJO-huis in Hasselt, het eerste van zijn soort in Limburg. In het huis kunnen jongeren (tussen 10 en 20 jaar oud) die het moeilijk hebben, terecht voor therapie of een rustige babbel. Het team van TEJO bestaat uit professionele therapeuten die er op vrijwillige basis aan de slag gaan. De medewerkers kregen al vóór de opening een hele hoop aanvragen binnen. 

Jo Voets is orthopedagoog en een van de trekkers achter TEJO Hasselt. "Wij staan open voor jongeren met verschillende problematieken, die op één of andere manier de weg naar de klassieke jeugdhulp niet vinden", vertelt hij. "De achtergrond van die jongeren kan verschillen, maar die problematieken komen wel overeen met patiënten uit de jeugdhulp. Concreet zijn bijvoorbeeld jongeren met depressie, angststoornissen of posttraumatische stresssyndromen bij ons welkom."

Volgens Voets is er nood aan een dergelijk project, omdat er te veel jongeren zijn die de reguliere jeugdhulp niet bereiken. "Dat heeft niets te maken met de kwaliteit, maar wel met de capaciteit", benadrukt hij. "Vandaag de dag leeft dat heel hard en dat zie je ook in de media. Jongeren willen socialiseren en zich openen naar de maatschappij toe. Alles wat de ontwikkeling van jongeren in de hand werkt en nodig heeft, staat lijnrecht tegenover de coronamaatregelen." Daarnaast is er volgens de orthopedagoog een te lange wachtlijst voor therapie voor jongeren. "Die wachtlijsten zijn sowieso al lang en dat probleem verergert nu alleen maar."

De hulp die wij bieden kan volledig anoniem. Zelfs de ouders hoeven niet op de hoogte te zijn

"Bij TEJO kan een jongere letterlijk gewoon binnenwandelen, er is altijd iemand, of je kan reserveren", vervolgt Voets. "We leveren sowieso onmiddellijk laagdrempelige hulp. Bij de reguliere zorg moet je ook altijd een verwijzing hebben. Dat is bij ons niet het geval. De hulp die wij bieden kan ook volledig anoniem. Zelfs de ouders hoeven niet op de hoogte te zijn, bijvoorbeeld wanneer de problematiek gelinkt is aan de gezinssituatie." 

De medewerkers van het TEJO-huis kregen (helaas) al heel wat aanvragen binnen. "Er is grote interesse, ook bij hulpverleners", besluit Voets. Als je nood hebt aan een gesprek met een professionele therapeut van TEJO kan je een afspraak maken via info.hasselt@tejo.be of surfen naar de website van TEJO

Meest gelezen