Foto: Radio 2

Verkeerspolitie grijpt in met extra controles na reeks ongevallen op E313

De Antwerpse wegpolitie gaat nog meer controlen aan de wegenwerken op de E313 in Westerlo. De voorbije maand gebeurden er 9 ongevallen in de richting van Antwerpen - waarvan 2 met dodelijke afloop - en 3 in de richting van Hasselt. De politie hield deze week al extra controles, en daarbij zijn 4.182 mensen betrapt op te snel rijden. "De bestuurders zijn hardleers, want je kan niet naast de verkeersborden kijken", zegt Chris Witvrouwen van de politie.

Door de vele ongevallen drijft de wegpolitie de controles op zowel snelheid als afleiding achter het stuur op. Het doel: de verkeersveiligheid in de omgeving van de werken verhogen. Een mobiele flitspaal betrapte op 3 dagen tijd alvast 4.182 bestuurders die de tijdelijke maximumsnelheid van 70 kilometer per uur niet respecteerden.

"We doen op dit moment zelfs meer dan wat wettelijk nodig is", zegt Chris Witvrouwen van de Grobbendonkse post van de federale wegpolitie. "Maar ja, wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil. Naast de camera gaan we ook anoniem rondrijden om alle bestuurders goed in het oog te houden. We hebben ook met het parket van Turnhout afgesproken dat de overtreders niet enkele een boete krijgen, maar ook voor de rechter moeten komen."

We doen meer dan wat wettelijk noodzakelijk is, maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil?

Chris Witvrouwen van de federale wegpolitie, post Grobbendonk

“Deze cijfers zijn verbijsterend, ja zelfs ronduit hallucinant", zegt gouverneur Cathy Berx. "Waakzaamheid in het verkeer in het algemeen en in de buurt van wegenwerken in het bijzonder, zijn te allen tijde een absolute noodzaak. Niet enkel voor de veiligheid van de wegenwerkers, maar voor de veiligheid van elke weggebruiker. Dat er in deze omgeving de voorbije weken al enkele zware ongevallen gebeurden waarbij helaas ook enkele dodelijke slachtoffers te betreuren waren, zouden de alertheid, verantwoordelijkheid en voorzichtigheid van de bestuurders net moeten verhogen en versterken. Helaas geven de snelheidscijfers een volledig ander beeld." 

Dit zijn hallucinante cijfers

Gouverneur Cathy Berx

De federale wegpolitie wil weggebruikers oproepen tot alertheid en voorzichtigheid aan het stuur, zeker in de omgeving van wegenwerken. "Overdreven snelheid en afleiding achter het stuur, in veel gevallen door een smartphone, zijn helaas nog te vaak de oorzaak van (zware) verkeersongevallen", klinkt het.

Meest gelezen