Archiefbeeld van Noëlla

Wolvin Noëlla is opnieuw drachtig: "Geen verrassing, benieuwd hoe welpjes van vorig jaar reageren"

Het wolvenbestand in ons land zal de komende weken opnieuw een beetje groter worden. Net als vorig jaar is wolvin Noëlla opnieuw drachtig, vermoedelijk opnieuw van wolf August. Dat blijkt uit nieuwe camerabeelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos. "Het is absoluut geen verrassing", legt Jan Loos van Welkom Wolf uit aan VRT NWS. "Je mag dat nu al noteren in je agenda: in april volgend jaar zal die opnieuw drachtig zijn."

Het is geen verrassing dat wolvin Noëlla opnieuw drachtig is. "Wolven planten zich enkel voort in februari en hebben een draagtijd van 63 dagen. Dus dan kom je automatisch rond deze periode terecht", legt Loos uit. "Elke wolvin in heel West-Europa bevalt tussen half april en half mei. Vorig jaar was het voor Noëlla eind april. Dus dit jaar zal het weer zoiets worden." Meer zelfs, volgend jaar verwacht Loos dat ze opnieuw drachtig zal zijn.

Dit zijn beelden van het Agentschap Natuur en Bos van vorig jaar van August, Noëlla en 5 welpjes. Van die welpjes zijn er nog 3 in leven, lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De zwangerschap is in elk geval bevestigd door beelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos. Aan onze redactie laten ze weten dat ze die beelden voorlopig niet vrijgeven, omdat de locatie te duidelijk herkenbaar is. Ze willen op die manier voorkomen dat nieuwsgierige wandelaars of zelfs jagers hun rust verstoren.

Gaan de welpjes van vorig jaar ingeschakeld worden als babysit of ervoor kiezen om zelf een partner en leefgebied te zoeken?

Volgens Loos is het nu vooral uitkijken naar hoeveel welpjes het gaan zijn en hoe goed ze het overleven. "De sterfte bij wolven is tot 50 procent tijdens het eerste jaar", legt de kenner uit. "Het is ook spannend om te kijken hoe de pubers van vorig jaar, de welpjes van vorig jaar dus, zich gaan gedragen. Gaan ze ingeschakeld worden als babysit of ervoor kiezen om zelf een partner en leefgebied te zoeken?"

Hoe dan ook gaan de volgroeide welpjes van vorig jaar binnenkort zelf de roedel verlaten. "Ze kunnen zich in principe in de buurt nestelen als er nog een leefgebied vrij is, maar kunnen ook duizenden kilometers zwerven door heel Europa: van diep in Frankrijk en de Alpen tot zelfs in Polen. Het is spannend om te zien waar de drie mannelijke welpen van vorig jaar uiteindelijk gaan terechtkomen."

Welkom Wolf, het wolvenmeldpunt van natuurvereniging Landschap vzw, vraagt iedereen die een wolf spot contact op te nemen. Dat kan via www.welkomwolf.be of via wolven@landschapvzw.be.

Meest gelezen