WWF: "Belgische gezinnen kunnen gezonder en duurzamer eten voor dezelfde prijs"

Als Belgische gezinnen gezonde voeding kopen die ook nog eens beter is voor het klimaat, kost hun wekelijkse winkelmandje even veel als nu. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wereldnatuurfonds (WWF). Volgens ons huidige voedingspatroon geeft een gezin van vier personen vandaag gemiddeld 172 euro per week uit aan eten en drinken per week. Als we o.a. minder vlees, zuivel, snacks en frisdrank kopen komt dat op 158 euro. “Wat je daarmee bespaart kan je dan investeren in biologische producten, waardoor je weer op 172 euro uitkomt”, rekent Koen Stuyck van het WWF voor.

Onder de noemer “Eat4Change” gaat het Wereldnatuurfonds de komende vier jaren de bevolking van 8 Europese landen, waaronder België, sensibiliseren om gezonder en duurzaam te eten. 

In het kader van dat project heeft het WWF in die acht landen een vergelijking laten maken tussen het klassieke voedingspatroon van de bevolking en een gezonder voedingspatroon dat ook nog eens beter is voor het klimaat. 

Daarvoor keek het WWF naar wat een gemiddeld Belgisch gezin met vier personen wekelijkse koopt aan voeding. Dat heeft het vergeleken met  een duurzame versie, die de CO2-voetafdruk van het voedsel met de helft vermindert. Uit die vergelijking blijkt dat dit laatste winkelmandje gezonder is en bovendien niet meer kost.

Minder vlees, meer plantaardig

Hoe kunnen we nu gezonder en duurzamer gaan eten? Hoofdzakelijk door minder vlees - twee dagen per week  - te gaan eten, ook de helft minder zuivelproducten en méér plantaardige producten zoals groente, fruit en peulvruchten. Verder zouden we beter minder sterk bewerkte producten kopen zoals frisdank, snacks en alcohol. 

Zo’n duurzame winkelmand kost volgens het WWF op weekbasis even veel als ons klassieke mandje: volgens ons huidige voedingspatroon spendeert een gezin van vier personen vandaag gemiddeld 172 euro aan eten en drinken per week. Het duurzame dieet brengt dat terug tot 158 euro. Dat komt grotendeels door minder alcohol, snacks, frisdrank, vlees en melkproducten te kopen

Bio en fairtrade

Met het uitgespaarde budget kan je dan meer duurzame en eerlijke producten (bio en fairtrade) kopen, zegt het WWF. “Deze producten zijn meestal duurder omdat ze een eerlijke prijs betalen aan boeren en betalen voor de milieudiensten die door de landbouwproductie worden geleverd. 

Daarnaast raadt het WWF aan om eten te kopen op boerenmarkten of via de korte keten,  “om met zekerheid te kunnen kiezen voor producten van duurzame herkomst.”

Meest gelezen