"Jij hebt mij niets te vertellen", winkelbediende Colruyt getuigt over toegenomen agressie

Het personeel van de Colruyt in Sint-Truiden heeft vanochtend een applausmoment gehouden. Ze doen dat als protest, omdat een collega eergisteren is aangevallen door een klant. Het aantal gevallen van agressie neemt duidelijk toe. Hoe komt het dat deze crisis vaker en sneller voor conflict zorgt? En hoe ga je met zo'n situatie om? Agressie-experte Ineke Van den Zegel geeft raad in het "Laat Journaal".

Normaal gezien ging het voltallige personeel van de Colruyt Sint-Truiden het werk om 8.30 uur twee minuten lang onderbreken, maar op het laatste moment is gekozen voor een applausmoment. 

Het was de vakbond ACV Puls die de actie tegen toegenomen agressie van klanten had aankondigd. De winkelbedienden eisen meer respect. De aanleiding is een geval van extreem geweld tegen een personeelslid van de Colruyt in Sint-Truiden.

"De klant vond dat hij te lang moest wachten toen zijn kar ontsmet werd en duwde die tegen de benen van de medewerkster", vertelt vakbondssecretaris Frank Convents van ACV.

"Een collega, die na zijn shift zijn eigen boodschappen liet afrekenen, zag het voorval en stuurde de klant weg." Helaas gebeurt dit blijkbaar vaker. Michiel Gysemberg getuigt in het "Laat Journaal" over het toegenomen geweld tegen winkelpersoneel.

Bekijk de getuigenis van Gysemberg uit het "Laat Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Door corona en alle maatregelen die erbij horen, is de agressie duidelijk toegenomen.  Ineke Van den Zegel is verantwoordelijke van de kenniscel agressie bij de IDEWE (externe dienst voor preventie en bescherming op het werk België). Ze krijgt dagelijks te maken met vragen rond agressie op het werk.

"Corona zorgt ervoor dat ons stressniveau hoger ligt", zegt Van den Zegel. "We zijn dit niet gewoon, wat ervoor zorgt dat we een korter lontje hebben".  

Hoe ga je met zo een agressieve situatie om? Winkelbediende Michiel Van Gysemberg vertelt zijn aanpak en Ineke Van den Zegel geeft ook nog wat meer raad in het "Laat Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen