30 jaar geleden maakte Baby Sinclair "Dinosaurs" onvergetelijk met zijn "Not the mama!" en "I'm the baby. Gotta love me!"

Zestig miljoen jaar voor Christus leefde op het supercontinent Pangea het dinosaurussengezin Sinclair, op het eerste gezicht een ietwat doorsneegezin met vader Earl, moeder Fran, zoon Robbie, dochter Charlene en baby Baby. De Amerikaanse tv-zender ABC bracht 30 jaar geleden voor het eerst hun dagelijkse reilen en zeilen in "Dinosaurs" op het scherm. Het werd een serie die uiteindelijk voor een generatie kinderen en jongeren uitgroeide tot cultstatus. Al werd na 4 seizoenen de stekker er wel erg hardhandig uitgetrokken. Niet voor niets wordt het einde van "Dinosaurs" ook nu nog vaak omschreven als "een van de meest choquerende finales van tv-series aller tijden", en dat dan nog voor een gezinsvriendelijk programma.

"Dinosaurs", dat dus op 26 april 1991 voor het eerst werd uitgezonden - In Vlaanderen was de serie pas vele jaren later op Ketnet te zien -, werd niet alleen erg populair door de heikele thema’s, zoals seksisme, aanrandingen, masturbatie, religie, druggebruik, gebruik van anabole steroïden en vrouwenrechten, die kinderen en jongeren voorgeschoteld kregen. Al werden die thema’s wel met de nodige ironische, sarcastische en absurde humor afgehandeld. Ook de aanwezigheid van baby Baby, die met zijn uitspraken "I'm the baby. Gotta love me" en "Not the mama!" onsterfelijk werd, leidde tot enthousiasme bij de kijkers.

Michael Jacobs, een van de bedenkers van de serie: "Toen we bezig waren met het script, werd snel duidelijk dat we een figuur nodig hadden waardoor deze familie onvergetelijk zou zijn. Een vader, moeder, broer en zus, nee, die waren niet voldoende. Zo kwamen we tijdens een vlucht van de VS naar Groot-Brittannië op het idee om een baby, recht uit het ei, te laten opdraven. Bob Young (een van de andere bedenkers van "Dinosaurs", red) reageerde daarop met "Not the mama!", om zo duidelijk te maken aan de vader dat hij geen enkele rol in zijn leven zou spelen. Daarna barstte iedere creativiteit los, zoals de baby die zijn vader met een kookpot op het hoofd slaat en dan als straf door de kamer vliegt." (Entertainment Weekly, april 2016)

Kevin Clash, die de stem van Baby leverde: "Baby had geen enkel respect voor zijn familie. Maar dan ook geen enkel. Hoe brutaal kan je zijn als "Not the mama!" de zin is die je het meest gebruikt." (filmscreening Boston, 2011)

Ook het definitieve einde, 4 seizoenen later, ging niet onopgemerkt voorbij. Zo vroegen vele kijkers zich af waarom juist een van de favorietste figuren uit de serie, namelijk patriarch Earl, door zijn hebzuchtige baas ter wille te zijn, waardoor het uiteindelijk kouder en kouder wordt, het definitieve einde van de planeet in gang zet?

Kijkers waren aanvankelijk erg gechoqueerd door het einde

Michael Jacobs: "Wat weten mensen over dinosaurussen? Wel, dat ze uitgestorven zijn. Dat idee bleef in ons achterhoofd aanwezig. Toen ons dan gezegd werd dat het 4e seizoen het laatste zou zijn, wisten we dat we met het uitsterven van de dinosaurussen moesten eindigen. En dat op de gemeenste manier, eigen aan welk wezen dan ook. Namelijk gedreven door hebzucht en eigenbelang." (Vulture, augustus 2018)

"Toen we ABC vertelden hoe we de serie zouden eindigen, was de eerste reactie: "Nee, dat kan je die lieflijke baby toch niet aandoen. Over my dead body!" Maar ja, het was nu eenmaal een feit dat dinosaurussen uitstierven." (Entertainment Weekly)

Stuart Pankin, die de stem van Earl leverde: "Kijkers waren aanvankelijk erg gechoqueerd door het einde. Al waren de meesten gewoon verdrietig omdat de serie in zijn geheel opgedoekt werd. Het was ook duidelijk dat ABC, omdat de serie zo duur was om te maken, voor een choquerend, in plaats van een grappig-relativerend einde koos, om de kijkers duidelijk te maken dat alle verwachtingen voor nog een extra seizoen in de kiem gesmoord werden." (Vulture)

Michael Jacobs: "We wilden de serie absoluut een opvoedkundig einde meegeven, namelijk kinderen en jongeren duidelijk maken dat alle leven op aarde wel degelijk vernietigd kan worden. En dat zij hun ouders er dus op kunnen wijzen zorg voor die aarde te dragen." (Vulture)

De laatste woorden van Earl, waarbij hij zich verontschuldigt tegenover zijn gezin, lieten alvast een wrange nasmaak na: "After all, dinosaurs have been on this earth for 150 million years. It’s not like we’re going to just … disappear!" Maar dat gebeurde dus wel terwijl het huis van het gezin Sinclair ondergesneeuwd raakte. Stuart Pankin: "Wat dit einde, hoe hartverwarmend ook, nog schrijnender maakt, is het feit dat Earl zo arrogant is dat hij denkt dat hij dit zal overleven." (Vulture)

Van die arrogantie was 30 jaar geleden nog geen sprake, toen "Dinosaurs" voor het eerst uitgezonden werd en later zelfs een Primetime Emmy Award won: "Honey, I’m home!"

Meest gelezen