Videospeler inladen...

Zondag is Oscarnacht en van corona zult u weinig merken tijdens de uitreiking: "Ik ben zo blij dat het fysiek doorgaat" 

Zondag worden voor de 93e keer de Oscars uitgereikt, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De organisatie, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, schoof de uitreiking twee maanden op, om de gevolgen van de pandemie te beperken. De Academy verwacht van de genomineerden dat ze fysiek aanwezig zijn én opgekleed arriveren. Het wordt dus geen digitale uitreiking maar een evenement met rode loper en zo min mogelijk mondmaskers. In de zaal zit ook al zeker één Belg: producer Bert Hamelinck. 

Bert Hamelinck, de CEO van productiehuis Caviar, kan dit weekend Belgische filmgeschiedenis schrijven: nooit eerder kon een Belgische producent dromen van de Oscar voor beste film, "zijn" film "Sound of metal" maakt zelfs kans op zes beeldjes. Hamelinck wordt dan ook verwacht in het Union Station in Los Angeles, waar de uitreiking zondagnacht uitzonderlijk plaatsvindt. 

Een blik op het interieur van het station in L.A. waar het grootste deel van de ceremonie zal plaatsvinden.
2021 Invision

Het art-deco-treinstation vervangt in deze coronatijden het Dolby Theatre. Het belooft een intieme ceremonie te worden, met gasten aan tafels, opgenomen in speciaal filmformaat. "Alsof je in een film een grote balzaalscène hebt, met allerlei genodigden", legt Bert Hamelinck uit. "De glamoursfeer van de oude zwart-witfilms willen ze oproepen." Om de uitreiking bij te wonen moest Hamelinck, net zoals de andere genomineerden, wel een week in quarantaine.

Bob Iger, de grote baas van Disney, is niet welkom. Geen enkele studiobaas mag er naartoe

Bert Hamelinck, Producer "Sound of metal"

"Ik ben hier al sinds zondag en ik ben al drie keer getest, zondagochtend 7.20 uur opnieuw. Elke genomineerde kan één iemand meenemen, maar verder is het superstreng. De regisseur van "Borat 2" (Jason Woliner, red.) kan niet naar de uitreiking want hij is niet genomineerd. De scenarioschrijvers van de film wel, maar die namen al iemand anders mee. Ook Bob Iger, de grote baas van Disney, is niet welkom. Geen enkele studiobaas mag er naartoe. We moeten ook drie uur voor de ceremonie al aanwezig zijn en de voorbije jaren kreeg je amper eten en drinken. We zijn heel benieuwd: ofwel gaat het heel leuk en intiem zijn zondagavond, ofwel heel deprimerend. Er zijn maar twee opties." (lacht) 

Bekijk hieronder het verslag over de Oscaruitreiking in het "Journaal Laat", mét pronostiek. De tekst gaat daaronder verder:

Videospeler inladen...

Naast de ceremonie in Union Station en (vooraf opgenomen) optredens vanuit het Dolby Theatre zijn er ook verschillende andere plekken in de wereld waar genomineerden kunnen verzamelen. Naar verluidt kon Olivia Colman, genomineerd als beste actrice in een bijrol voor haar prestatie in "The father", zich niet vrijmaken voor de strenge quarantaine en volgt ze de uitreiking daarom vanuit Londen. Haar tegenspeler Anthony Hopkins blijft helemaal weg, gezien zijn leeftijd. Hopkins wordt dit jaar 84.

Wat de Oscars precies zijn? Dat leggen we hieronder in 1 minuut uit:

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

The Belgian connection

Er zijn nog meer films genomineerd met een Belgische inbreng, zo zijn Johan Heldenbergh en Koen De Bouw allebei genomineerd voor de Oscar voor beste internationale film. De Bouw is te zien in het Tunesische drama "The man who sold his skin". Heldenbergh speelt een eerder bescheiden rol in de Bosnische film "Quo vadis, Aïda?", over de val van Srebrenica. Een film van Jasmila Žbanić.

Eerder was Heldenbergh ook genomineerd voor "The broken circle breakdown", in 2014. "Eigenlijk is het al m'n derde nominatie, want ook in de Nederlandse Oscarwinnaar "Antonia" ben ik 10 seconden te zien", vertelt hij half lachend aan VRT NWS.

Bekijk hieronder hoe Johan Heldenbergh vooruitblikt naar deze Oscarnacht:

Videospeler inladen...

Dé grote favoriet: "Nomadland"

De indringende film "Nomadland", over hedendaagse nomaden in de Verenigde Staten, won in september vorig jaar de Gouden Leeuw tijdens het Filmfestival van Venetië. Daarna bleef het prijzen regenen: Golden Globes, BAFTA's, Critics' Choice Awards, ... Het maakt van de film van regisseur Chloé Zhao de topfavoriet van deze oscarrace, en van Zhao een Bekend Regisseur. Als ze wint wordt Zhao (nog maar) de tweede vrouwelijke regisseur in de geschiedenis van de Oscars en de eerste met Aziatische roots.

Ik ben echt blij dat het fysiek doorgaat. Dat mis ik het meest aan de prijsuitreikingen. Heel wat projecten ontstaan uit die interactie 

Chloé Zhao, Regisseur "Nomadland"

"De helft van de genomineerde collega’s zijn m’n vrienden, dus ik hoop hard met hen te kunnen feesten als ik ze zie", vertelt Zhao aan VRT NWS. "Ik ben echt blij dat het fysiek doorgaat. Dat mis ik het meest aan de prijsuitreikingen. Het is een excuus voor ons om bij elkaar te komen. Heel wat projecten ontstaan uit die interactie. Ook de film Nomadland is zo begonnen." 

Bekijk hier een fragment uit de film "Nomadland", vanaf 30 april te zien op Disney+, de tekst gaat daaronder verder:

Videospeler inladen...

In China zullen de Oscars dit jaar veel minder weerklank krijgen. Een aantal kritische uitspraken uit oudere interviews van Chloé Zhao waren voor het Chinese regime voldoende om de Chinees-Amerikaanse regisseur en haar film zo veel mogelijk dood te zwijgen. Verwacht dus geen feestvreugde in Peking. Heel anders dan vorig jaar, toen de Koreaanse film "Parasite" onverwacht de prijs voor beste film won en de Koreanen dat trots vierden op straat in Seoel. 

Het maakt Disney ook wat zenuwachtig, want dit najaar verschijnt "Eternals", een superheldenfilm van Chloé Zhao, met de personages "The eternals" uit het Marveluniversum. Het wordt meteen de eerste blockbuster van Zhao, met een geschat budget van 200 miljoen dollar. De (winst)cijfers van "Nomadland" blijven eerder bescheiden, maar een superheldenfilm boycotten zou de filmmaatschappij veel meer pijn doen. Nieuwe interviews met Chloé Zhao worden dan ook met de nodige voorzichtigheid toegestaan. 

Als dit betekent dat ik meer publiek kan bereiken, dan is dat fantastisch, daar doe ik het voor

Chloé Zhao, Regisseur "Nomadland"

Zelf staat Chloé Zhao naar eigen zeggen niet stil bij wat er over haar verschijnt: "Ik zit nu in de montageruimte, en dat is de plek waar ik de voorbije 8 maanden heb doorgebracht, zonder buiten te komen. Ik werk nu aan "Eternals". Ik heb de reacties en artikels nog niet kunnen verwerken, maar ik hou van wat ik doe en ik hou ervan om verhalen te vertellen. En als dit betekent dat ik meer publiek kan bereiken, dan is dat fantastisch, daar doe ik het voor."

Bekijk hieronder alle genomineerde films en documentaires die zondagnacht kans maken op een Oscar:

Meest gelezen