Amerikaanse leger zoekt in Retie naar vermiste piloot uit WO II: "Er graven 24 onderzoekers op ons veld"

Ligt het lichaam van de Amerikaanse oorlogspiloot Eugene Shauvin in Retie? Het Amerikaanse leger heeft alvast 24 onderzoekers naar de Kempense gemeente gestuurd om dat te onderzoeken. "In 1944 is op ons veld een Dakota-vliegtuig neergestort maar de piloot is nooit gevonden", vertelt Chris Nuyts op Radio 2 Antwerpen.

Een team van 24 Amerikaanse onderzoekers en archeologen is neergestreken in Retie op het veld van Chris Nuyts. "Het Amerikaanse leger heeft hen gestuurd. Ze willen weten of hier het lichaam ligt van de vermiste oorlogspiloot Eugene Shauvin", vertelt ze in "Start Je Dag". "Op 17 september 1944 is boven ons veld een Dakota met Amerikaanse parachutisten neergestort. Dat vliegtuig was door de Duitsers neergehaald tijdens operatie Market Garden. De piloot is nooit teruggevonden tot grote spijt van zijn familie."

Dochter en weduwe in Retie

De bal ging aan het rollen in het begin van de jaren 2000. "Toen werden wij gecontacteerd door Linda, de dochter van piloot Eugene Shauvin. Ze wilde samen met haar moeder weten waar Eugene gestorven was. De hoeve is al generaties familiebezit en ik ben in de loop der jaren zelf op zoek gegaan naar ooggetuigen van de crash. In 2001 zijn dochter Linda, de weduwe en twee broers van Eugene zelf naar Retie gekomen. In samenspraak met het gemeentebestuur hebben we toen een gedenksteen gelegd. Dat heeft de familie Shauvin zo getroffen dat zij ons nadien in Amerika hebben uitgenodigd. Onze families hebben sindsdien erg nauwe banden", vertelt Chris. "Pas nadien kwam er een echt onderzoek naar mogelijke menselijke resten."

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De tijd dringt om Eugene terug te vinden. Zijn weduwe is intussen 98 jaar oud

Chris Nuyts

In 2003 streek er een eerste keer een team Amerikaanse onderzoekers neer op de weide van Chris in Retie. "Ze hebben toen een aantal brokstukken teruggevonden maar geen overblijfselen van Eugene. Er bleek te weinig tijd om het onderzoek voort te zetten. Na lang aandringen van dochter Linda doet de Amerikaanse defensie nu toch nog eens een inspanning. De tijd dringt want de weduwe van Eugene is intussen 98, en Linda zelf is ook al 80 jaar oud", zegt Chris op Radio 2 Antwerpen.

Op zoek naar de cockpit

"Onze schuur is tijdelijk omgebouwd tot onderzoekscentrum", zegt Chris. "Daar staat al het materiaal van de Amerikanen. Pompen en zeefinstallaties om de opgegraven grond door te halen. Er zijn archeologen, kenners van vliegtuigonderdelen en menselijke resten. Ze zijn nu op zoek naar de plek waar de cockpit is beland. Vermoedelijk ligt Eugene daar nog in de buurt", zegt Chris. Als de Amerikanen menselijke resten vinden, zullen die in een DNA-lab in Hawai onderzocht worden.

Foto's van de speurtocht in Retie vind je hieronder.

Meest gelezen