Belfort Aalst krijgt opknapbeurt

De Vlaamse regering trekt 1,1 miljoen euro uit voor verbeteringswerken aan het Aalsterse belfort. Er komen onder meer betere isolatie en een nieuw verwarmingssysteem. 

Zoals het belfort nu bestaat dateert het uit de 15e eeuw, maar sommige delen werden al in de 13e eeuw gebouwd. En dus vond de stad Aalst het hoog tijd om het gebouw de 21e eeuw binnen te loodsen. 

Aalst wil het belfort meer  toegankelijk en energiezuinig maken. Onder meer de zoldervloer en de muren aan de binnenzijde worden geïsoleerd. Er komt ook een warmtepomp en een nieuw verwarmingssysteem. 

Vlaanderen investeert ruim één miljoen euro. Daar doet de stad Aalst nog eens 1,4 miljoen euro bovenop. 

We moeten dat belangrijk erfgoed in goede staat houden. Laten we het verkommeren, dan worden de kosten achteraf veel groter. 

Schepen Karim Van Overmeire (N-VA)

De stad hoopt het gebouw ook nog meer open te stellen voor het grote publiek. Dat kon nu al met gids, maar de bedoeling is dat je het gebouw in de toekomst ook vrij kan bezoeken. 

Aalst hoopt dit jaar al te kunnen starten met de werken, die twee jaar zullen duren. Het gebouw blijft wel toegankelijk voor begeleide bezoeken, ook zittingen voor de gemeenteraad blijven er gewoon doorgaan. 

 

kasto80

Meest gelezen