Zijn drijvende windmolens de toekomst van hernieuwbare energie? "Oplossing voor prangend klimaatprobleem"

De Belgische baggeraar DEME gaat in Frankrijk meebouwen aan het tweede commerciële drijvende windmolenpark ter wereld. "Het grote voordeel is dat je ze kunt bouwen op diepe wateren, op plekken waar er enorme windopbrengst is", zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME.

Windenergie op zee speelt een grote rol in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Dankzij de gunstige omstandigheden op de Noordzee is België al jaren een van de grootste spelers ter wereld.

Beluister hier het interview met DEME-topman Luc Vandenbulcke in "De wereld vandaag" (en lees verder onder het blokje):

Nicolas Maeterlinck

De offshorewindparken die tot nu worden gebouwd, zoals die in België, rusten op constructies die op de zeebodem staan. Omdat de Noordzee niet zo diep is, kan dat dus probleemloos, maar op andere plekken zijn dergelijke constructies onmogelijk. Drijvende windmolens zouden hierop een oplossing kunnen bieden. En daar zijn ze in Frankrijk, waar er diepere wateren zijn, al mee bezig.

De Belgische baggeraar en offshorewindparkenbouwer DEME gaat in ons buurland meebouwen aan een van de eerste commerciële drijvende windmolenparken ter wereld. Tot nu toe bestaat zo'n windmolenpark alleen in Schotland. Concreet staan dergelijke windturbines op een vlotter die met een ankerketting aan de zeebodem wordt vastgemaakt.

Zo zouden drijvende windmolens eruitzien. (Foto DEME)

"Het grote voordeel is dat je drijvende windmolens kunt bouwen op plekken met diepe wateren die nu niet bereikbaar zijn", zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME, op Radio 1. "Plekken zoals bijvoorbeeld IJsland, Schotland en Japan, waar er enorme windsnelheden zijn en waar je dus veel energie kunt verzamelen. Ik zie dit dus echt als een deel van de toekomst en als een oplossing voor het prangende klimaatprobleem."

"Een ander voordeel is dat je in de haven een hele hoop vlotters en turbines kunt klaarmaken", zegt Vandenbulcke. "Die kun je dan naar buiten brengen wanneer nodig. Alles wat je aan wal kunt doen, is gemakkelijker en goedkoper."

Dit is een deel van de toekomst en een oplossing voor het prangende klimaatprobleem

Luc Vandenbulcke, CEO DEME

Wat met België?

"Het nadeel is dat drijvende windparken een behoorlijk dure investering zijn", zegt Vandenbulcke., "Waar de bodem het toelaat, zoals hier in Belgie, is het veel goedkoper om een vaste constructie te installeren. Ik vrees dus dat we drijvende turbines binnenkort nog niet zullen zien in België."

Vaste constructies op zee, zoals die tot nu toe bestaan.

Meest gelezen