EVI CLERCKX

Bier in oude koperen ketels met toch veel innovatie: Label Handmade in Belgium voor Brouwerij Remise 56 in Koersel

Patrick Haselaars van Brouwerij Remise 56 in Koersel (Beringen) heeft vandaag het label 'Handmade in Belgium' ontvangen. Daarmee bekroont UNIZO Limburg zijn ambachtelijke manier van werken, hij brouwt zijn bier in oude koperen ketels, maar combineert dat met veel zin voor innovatie.

Brouwerij Remise 56 was lange tijd een droomproject voor brouwmeester Patrick Haselaars. Al sinds zijn tienerjaren was hij gebeten door de brouwmicrobe en het idee van een eigen brouwerij liet hem nooit los. Hij heeft 25 jaar ervaring in product- en procesontwikkeling in brouwerijen en werkte onder meer voor Inbev, La Chouffe en Moortgat. In 2013 won hij de projectwedstrijd van de stad Beringen om de voormalige stelplaats van de stoomtram en lijnbussen van Koersel een nieuwe, originele bestemming te geven. "Dat was een kans die we niet voorbij konden laten gaan, en zo ontstonden Brouwerij en Grand Café Remise 56. De naam is een verwijzing naar het gebouw en het verleden. "Remise" is een vakterm voor stelplaats en 56 is het huisnummer”, vertelt Patrick. 

Drie bieren

Momenteel brouwt hij drie bieren: een zachte blonde tripel, een volmondige diepdonkere dubbel, en een verfrissende Superpils. “Het grootste deel van de productie verbruiken we in het Grand Café, maar een stijgend aandeel wordt ook geleverd op vat aan cafés, events en kleinere festivals in de regio”, zegt de brouwer. “Verder kan je ons Remise-bier op fles kopen via onze website, in het Grand Café en in bierhandels.” Zelf omschrijft Patrick zijn bieren ook wel als (h)eerlijk ambachtelijk.

Expertise ten dienste van anderen

Voor UNIZO Limburg verdient hij het Handmade in Belgium-label, niet alleen omdat hij zijn bieren ambachtelijk brouwt in oude koperen brouwketels. "Dankzij zijn achtergrond in onderzoek en ontwikkeling, streeft hij daarbij steeds naar de allerhoogste kwaliteit. Daarnaast stelt hij zijn expertise ten dienste van anderen. Zo ontwikkelt hij samen met partners nieuwe bieren, verbetert hij bieren, test hij nieuwe brouwprocédés, evalueert hij grondstoffen, … Patrick is dus een brouwmeester die ambachtelijk vakmanschap met veel zin voor innovatie combineert. Een zeer mooi bedrijf op ons lijstje van HIB-ers”, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

EVI CLERCKX

Meest gelezen