Johan Depaepe

Brugse tentoonstelling Hedendaagse Primitieven zet 40 creatieve Bruggelingen in de kijker 

In Brugge is vandaag de tentoonstelling Hedendaagse Primitieven gestart. Fotograaf Alex Vanhee en auteur Benedikte Van Eeghem willen met deze tentoonstelling 40 creatieve Bruggelingen in de kijker zetten. Ze hebben een portret en een babbel gemaakt met verschillende artiesten, die wonen, werken of geboren zijn in Brugge.

Hedendaagse Primitieven is een tentoonstelling van Cultuurcentrum Brugge waarin artistiek en authentiek Brugs talent een expo krijgt in het hartje van de stad. Fotograaf Alex Vanhee en auteur Benedikte Van Eeghem willen tonen dat de stad Brugge niet alleen bekend mag zijn voor de primitieve kunstenaars, maar dat ook de kunst van hedendaagse artiesten belangrijk is. Enkele artiesten hebben voor deze expo een kunstwerk gemaakt of lenen een uniek werk uit. 

Auteur Benedikte Van Eeghem vertelt hoe ze op het idee voor de tentoonstelling kwamen: "Wij wonen allebei in Brugge en hebben in het verleden al samengewerkt. We zijn rasechte West-Vlamingen. Alex wou wat meer mensen leren kennen in Brugge, vooral artistieke mensen. Dus dan zijn we allerlei namen beginnen verzamelen. Oorspronkelijk hadden we er veel meer dan 40, want er zijn zoveel creatieve en inspirerende mensen. Maar we moesten ergens de knoop doorhakken". 

Mix van bekende en onbekende namen

De mix van geportretteerde artiesten is heel breed. "We zijn van jong naar oud gegaan. De jongste artieste is begin de 20, de oudste is 93. Wie zit er onder andere in? Jean-Marie Aerts is een bekende naam, gitarist van Arno. Hij is van Zeebrugge afkomstig. Muzikant Jean Blaute, die kent iedereen natuurlijk. Minder bekend misschien is Guido Dobbelaere, hij is een schilder. De man is 93 en schildert met zwanenveren. Veel Brugser kan het niet. Kamagurka en Bart Moeyaert zitten er ook bij. Net als Fien Cools, cartooniste en Lara Taveirne, zij is schrijfster. Het is echt een hele brede waaier", vertelt Benedikte Van Eeghem. 

(Lees verder onder de foto)

Alex Vanhee

Bezoekers van Hedendaagse Primitieven kunnen de verhalen en beelden ontdekken in 2 tentoonstellingsruimtes De Tank en Exporuimte Burg in het hartje van Brugge. Via QR-codes kun je grasduinen in de volledige gesprekken met de 40 artiesten. Naast foto’s en tekstmateriaal zijn er ook meer dan 20 werken te zien van de beeldend kunstenaars uit de reeks. 

De tentoonstelling Hedendaagse Primitieven loopt van 22 april tot 9 mei. 

Meest gelezen