Achiefbeeld: de politie van Leuven bekijkt beelden van camera's die in de stad zijn opgesteld.
Belga

19 slimme camera's vormen voortaan schild rond Leuven

Op de belangrijke in- en uitvalswegen rond Leuven zijn 19 ANPR-camera's geïnstalleerd. De slimme camera's registreren de nummerplaten van voertuigen die de stad in of uit rijden. Daarmee is het cameraschild rond de stad helemaal klaar.

"De camera's staan onder andere opgesteld op de Diestsesteenweg, de Tiensesteenweg en de Geldenaaksebaan. De politie kan de beelden bekijken en zo controleren welke voertuigen er voorbij zijn gereden binnen een bepaalde tijdspanne", vertelt Mathieu Caudron van de Leuvense politie. "Bij gerechtelijke feiten, zoals bijvoorbeeld een inbraak, kunnen onderzoekers kijken welke voertuigen er na die feiten zijn langsgereden om zo die voertuigen eventueel aan de feiten te kunnen linken."

N-VA Leuven reageert intussen op de installatie van het cameraschild. De partij stelde in 2014 al voor om een cameraschild rond de stad te maken. Dat kon toen niet op bijval rekenen van het stadsbestuur. "Ze hebben ons daarmee uitgelachen en vonden het tot nu toe nooit nodig. En nu komt het stadsbestuur er plots zelf mee. Jammer dat we intussen zeven jaar verloren hebben, maar we zijn blij met het voortschrijdend inzicht", aldus fractieleider Lorin Parys.

Meest gelezen