Videospeler inladen...

De Nomaden in Kenia: voetbal brengt hoop in sloppenwijk van Nairobi

Het leven is ongemeen hard in Mathare, een sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Overbevolking, extreme armoede en drankmisbruik veroorzaken grote problemen. Maar er is ook een lichtpuntje: een voetbalveld. Coach Austin Ajowi wil jongeren van de straat houden en hen stimuleren om iets van hun leven te maken. Rien Bauwens, Engel Doyen en Wolf Doyen trokken naar Kenia voor Vranckx & de Nomaden. Ze maakten een portret van Austin en ze filmden het leven in Mathare.

Mathare is alles wat je van een sloppenwijk verwacht, maar dan erger. Er is geen stromend water, openbare toiletten zijn er veel te weinig en de bevolkingsdruk is enorm. Op een oppervlakte van ongeveer vier vierkante kilometer wonen zo'n 500.000 mensen dicht op elkaar in golfplaten huisjes. Ook changaa vormt een groot probleem: een goedkope alcoholische drank waar jong en oud aan verslaafd is. Maar sommige mensen hebben het nodig om te overleven. "Zo ontmoetten we Teresia. Een vrouw die changaa brouwde en verkocht om te kunnen zorgen voor haar dochter zodat die een betere kans in het leven zou hebben dan zijzelf. Dus het is heel moeilijk om daar over te oordelen", zegt één van de makers Rien Bauwens.

In dit filmpje vertelt Rien meer over changaa. Lees daaronder verder.

Videospeler inladen...

Profvoetballer belandt in sloppenwijk

Het lijkt allemaal heel uitzichtloos, maar Austin Ajowi heeft hoop. Zo'n twintig jaar geleden was Austin profvoetballer. Hij stond aan de start van een veelbelovende carrière in het voetbal, maar toen raakte hij ernstig geblesseerd. Samen met zijn droom viel ook zijn toekomst in duigen. 

Als mensen aan Mathare denken, denken ze alleen aan slechte dingen. Maar hier zijn ook zoveel mooie zaken die niemand ziet.
Austin Ajowi, voetbalcoach

Door omstandigheden belandde Austin in Mathare. En daar besloot hij iets met voetbal te doen en zo de jeugd en de gemeenschap te helpen. Hij toverde een vuilnisbelt om tot een voetbalveld. "Als mensen aan Mathare denken, denken ze alleen aan slechte dingen. Maar hier zijn ook zoveel mooie zaken die niemand ziet", zegt Austin.

Austin staat in Mathare nu bekend als "Baba Yao", de vader van iedereen. En het voetbalveld werd omgedoopt tot "Austin Grounds".

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Hulp uit Chili

In 2016 streek Fútbol Más neer in Kenia, een organisatie uit Chili die kinderen in achtergestelde gebieden wil helpen door ze te stimuleren waar ze goed in zijn en door ze positieve feedback te geven. Het duurde natuurlijk niet lang voor Fútbol Más en Austin met elkaar in contact kwamen. “Voor mij was het gewoon voetbal. Maar Fútbol Más kwam met life skills en maatschappelijke thema's. Geweld en genderongelijkheid maken hier deel uit van het dagelijkse leven. We leren de jongeren hoe ze ermee moeten omgaan. Het maakt hen weerbaar”, zegt Austin. 

Bekijk hieronder de volledige reportage "Austin Grounds":

Videospeler inladen...

Meest gelezen