(archieffoto)
Nicolas Landemard / Le Pictorium

Burgemeester van Beveren zet extra stewards in om toeristenstroom in Doel aan te pakken

Er komen twee extra stewards in Doel, bovenop diegene die er al zijn, om de drukte door toeristen in goede banen te leiden. Door de coronacrisis zit reizen in eigen land in de lift. Een van de toeristische trekpleisters blijkt het dorp Doel. Het gemeentebestuur van gemeente Beveren raadt af om naar het dorp af te zakken omdat het zou leiden tot onveilige situaties en overlast voor de inwoners.

Videospeler inladen...

Omdat buitenlandse reizen geen evidentie zijn en buiten vertoeven dikwijls veiliger blijkt dan binnen zitten, trekken mensen er massaal op uit in eigen land. Onder meer het dorp Doel krijgt steeds meer bezoekers. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren heeft er zijn bedenkingen bij. "We hebben er alle begrip voor dat mensen naar buiten trekken. Het is er het weer voor en het is er in tijden van corona veiliger dan binnen. Maar elke plek heeft een verzadigingspunt en dat van Doel is ondertussen al lang bereikt", meent hij. 

"Daarom roepen Politiezone Waasland Noord en het gemeentebestuur iedereen op om het dorp links te laten liggen bij het plannen van een uitstap. Door het grote aantal bezoekers kan de veiligheid er gewoonweg niet meer gegarandeerd worden en zorgen de talrijke bezoekers voor heel wat overlast voor de inwoners van het dorp. Door de massale aanwezigheid van mensen zien we ook heel wat inbreuken tegen de coronamaatregelen, wat op zijn beurt weer leidt tot een ander soort onveilige situaties."

Dat wordt bevestigd door Politiezone Waasland Noord die instaat voor de veiligheid. "Op dit moment worden onze mensen geconfronteerd met een niet aflatende aanvoer van bezoekers aan Doel", zegt hoofdcommissaris Leo Mares. "Het dorp wordt nog steeds bewoond en is dus ook geen toeristische hotspot. Daarom beslisten we, in samenspraak met de burgemeester, om het dorp vanaf nu af te sluiten voor alle bezoek als er te veel mensen aanwezig zijn." Dat beaamt burgemeester Van de Vijver. "Bezoekers zijn uiteraard nog altijd welkom in Beveren, maar respecteer alstublieft de rust van de inwoners van Doel en blijf er weg."

Extra controle

De burgemeester hoopt dat door zijn oproep minder toeristen naar het historische dorp afzakken. Bijkomend zal er ook extra gecontroleerd worden. Al vijf jaar controleren twee stewards in de weekends en de vakantieperiodes in het polderdorp, maar nu komen er nog twee extra, een verdubbeling dus. Die worden ingezet door Maatschappij Linkerscheldeoever die eigenaar is van de meeste gebouwen in Doel. De extra controle blijkt nodig, want een aantal mensen hebben de afgelopen weken voor overlast gezorgd.

Mensen denken soms onterecht dat Doel volledig onbewoond is, dat is niet zo
Boudewijn Vlegels van Maatschappij Linkerscheldeoever

"Tijdens de coronaperiode zetten we er extra in", legt Boudewijn Vlegels van Maatschappij Linkerscheldeoever uit. Dat is een tijdelijke maatregel tot de coronamaatregelen versoepelen. Die zullen toezien op het volgen van de maatregelen en toeristen wijzen op wat mag en niet mag." Met dat laatste wijst hij op het feit dat sommige mensen niet goed weten wat woongebied is en wat niet. "Mensen denken soms onterecht dat het dorp volledig onbewoond is, maar dat is niet zo."

Vlegels begrijpt dat mensen naar Doel komen om zich er te ontspannen, zeker in coronatijden. Maar de maatregelen moeten gevolgd worden en het is niet goed dat er te veel mensen rondlopen. En: "We hopen ook naar de verre toekomst toe andere bezoekers aan te trekken, mensen die geïnteresseerd zijn in de erfgoedwaarde van het dorp." 

Meest gelezen