Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Verboden betogingen voor oppositieleider Navalny in Rusland: angst voor repressie houdt veel betogers weg

Verschillende duizenden mensen zijn in Russische steden gaan betogen voor de opgesloten opposant Aleksej Navalny. Die is erg verzwakt door een wekenlange hongerstaking in zijn cel. Het protest was minder groot dan dat in januari. "Angst voor politiegeweld en preventieve arrestaties speelden zeker mee", zegt correspondent Geert Grootkoerkamp. 

Het protest van gisteren was minder groot dan in januari, net voor Navalny in februari werd gearresteerd. Maar toch kwamen er volgens de politie in zowat 60 Russische steden alles samen 14.000 mensen op straat, van wie 6.000 in de hoofdstad Moskou. De organisatoren noemen dat cijfer een onderschatting. Er zouden ook meer dan 1.500 betogers zijn opgepakt. 

De aanhangers van Aleksej Navalny zijn bezorgd om zijn slechte gezondheidstoestand. De 44-jarige Navalny is in een beruchte gevangenis in de omgeving van Moskou opgesloten. Hij is al weken in hongerstaking om betere medische hulp te vragen. Daardoor is zijn situatie volgens zijn dokters kritiek. 

BEKIJK: In Sint-Petersburg trad de politie hard op tegen demonstranten.

Videospeler inladen...

Verschillend beeld

Het protest duurde tot laat gisteravond. In Moskou greep de politie minder hardhandig in dan bij het vorige protest. "Het was er opvallend rustig", zegt correpsondent Geert Grootkoerkamp, die er verslag uitbracht. "Zo'n 30 tot 40 mensen werden opgepakt, maar mochten later op de avond weer naar huis. Maar in andere steden en vooral in Sint-Petersburg greep de politie hardhandig in, met de wapenstok en elektroshocks. Daar zouden zo'n 800 mensen zijn opgepakt op een totaal van zo'n 1.500."

Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je uit in 1 minuut. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Angst voor repressie

De aanhang van Navalny had aangekondigd dat ze via sociale media 500.000 mensen op de been zouden kunnen brengen. Het moest de demonstratie van de laatste kans worden, de grootste in meer dan honderd jaar. Maar de felle repressie en de talloze arrestaties na de protesten in januari hebben mensen schrik aangejaagd.  "In januari zijn er enorm veel arrestaties verricht, dat heeft zeker meegespeeld. Niettemin, ondanks waarschuwingen en preventieve arrestaties en huiszoekingen, valt het toch mee dat zoveel mensen de straat zijn opgegaan", zegt Geert Grootkoerkamp. "Ik stond er zelf en zag in Moskou een enorme politiemacht met tientallen politiewagens klaarstaan. Dat heeft de mensen dan toch niet afgeschrikt."

Ondanks alle repressie en preventieve arrestaties, valt het mee dat zoveel mensen, zeker in Moskou, de straat zijn opgegaan.
Geert Grootkoerkamp, correspondent Moskou

De betogers eisten ook het ontslag van president Poetin. Die hield net gisteravond zijn jaarlijkse toespraak tot de natie. Daarin haalde Poetin uit naar het Westen. De spanning is de voorbije weken erg opgelopen sinds Russische troepen zich hebben verzameld aan de grens met Oekraïne. De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben Rusland opgeroepen hun manschappen terug te trekken en de VS heeft ook sancties afgekondigd. Poetin zei dat zijn antwoord op die "provocaties" "snel en fel" zou zijn.  

Meest gelezen