Radio 2

Eerste "smotspotpalen" staan in buitenspeelpark De Warande in Heule: "Als de zon schijnt, krijg je gratis zonnecrème"

In het buitenspeelpark "De Warande" in Heule, bij Kortrijk, staan er sinds vandaag 2 smotspotpalen. Dat is een primeur in Vlaanderen. Een smotspot is een slimme paal met gratis zonnecrème. Als je je hand onder de smotspotpaal houdt, krijg je een portie kwaliteitsvolle zonnecrème.

"Smotspot" is afgeleid van het West-Vlaamse "smoeten", inwrijven dus. De eerste smotspotpaal staat in buitenspeelpark "De Warande" in Heule. Hein Wittouck van De Warande: "Het toestel werkt bepaalde uren van de dag. Midden in de nacht kan je je hier niet komen insmeren met zonnecrème. Het toestel kan ook vaststellen hoeveel zon er is. Als er te weinig zon is, dan is er geen zonnecrème nodig en dan geeft het toestel ook geen zonnecrème." 

Vooral op speelpleinen

Op het toestel kan je ook aflezen wanneer en hoeveel zonnecrème je nodig hebt. De smotspotpalen zullen vooral op speelpleinen staan, omdat kinderen zich vaak vergeten in te smeren. Tom Verhelst van de Kortrijkse jongerenwerking Ajko: "Ik denk dat het heel handig is. In de zomer moeten jeugdwerkers en animatoren met heel veel flesjes zonnecrème rondlopen. Nu hebben we iets dat makkelijker zal zijn en ook veel minder afval oplevert. Dus ik denk dat het een goed systeem is."

Meest gelezen