BELGA/VAN ACCOM

Experts blijven voorzichtig over versoepelingen voor volledig gevaccineerden: "Geen verwarring creëren"

Infectioloog Erika Vlieghe en viroloog Steven Van Gucht blijven voorzichtig over het advies van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) waarin sprake is van mogelijke versoepelingen voor volledig gevaccineerden. "Het kan niet de bedoeling zijn om nu zelf op individuele basis te beslissen over situaties", zei Vlieghe in "De ochtend" vanmorgen. In "De afspraak" vanavond benadrukte ze dat mochten er versoepelingen komen voor gevaccineerden er waarschijnlijk eerst gekeken zal worden naar bezoekregelingen in bijvoorbeeld woonzorgcentra.

In het advies van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is te lezen dat versoepelingen al mogelijk moeten zijn voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS die de overheden adviseert over de aanpak van de coronapandemie, blijft voorzichtig. "We moeten het met de nodige omzichtigheid bekijken", zei Vlieghe in "De ochtend" op Radio 1. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat het gaat om een voorlopig rapport met voorlopige resultaten.

Vanavond in "De afspraak" benadrukte Vlieghe dat - mochten er versoepelingen komen voor volledig gevaccineerden - we eerder moeten kijken in de richting van pscyhiatrische instellingen of woonzorgcentra, waar er nu nog vaak strenge bezoekregelingen zijn. 

Bekijk hier het gesprek met Erika Vlieghe in "De afspraak" en (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"We zitten in een situatie waarin de meeste mensen nog niet gevaccineerd zijn en er nog heel veel virus circuleert", zegt Steven Van Gucht (Sciensano) in "Het Journaal". "Als je dan heel veel bijeenkomsten hebt van gevaccineerden, kunnen we niet garanderen dat het virus niet tussen hen verspreidt. 

Dan kan het zijn dat die mensen wel een risico betekenen voor hun omgeving die nog niet gevaccineerd is. Dit advies lijkt me vooral relevant wanneer er in de toekomst meer mensen volledig gevaccineerd zullen zijn."

Bekijk hier het verslag met Steven Van Gucht in "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens de Vlieghe moet ons land zich wel voorbereiden op de "overgangsfase". Ze vindt dat er nagedacht kan worden over specifieke situaties, bijvoorbeeld min of meer afgesloten omgevingen zoals woonzorgcentra. 

"Je ziet dat het vaccin zijn werk doet", zegt Van Gucht.  "We moeten dus zien of niet wat meer kunnen doen voor mensen in woonzorgcentra die in serieus isolement hebben geleefd het afgelopen jaar."

We willen geen discriminatie creëren in de maatschappij

Steven Van Gucht, viroloog

"Er moet deze zomer ook veel mogelijk zijn voor jongeren op een veilige manier, of ze nu gevaccineerd zijn of niet" zegt Van Gucht. "Je kunt eventueel vragen aan hen om een negatieve coronatest voor te leggen in de plaats van een vaccinatiebewijs, om zo dan te kunnen reizen of evenementen bij te wonen. We willen geen discriminatie creëren in de maatschappij."

Toch blijft Vlieghe voorzichtig en moet mogelijke "verwarring" vermeden worden. "Dit kan mensen moed geven om te zien wat het resultaat zal zijn als we met zijn allen gevaccineerd zijn. Maar het kan niet de bedoeling zijn om nu zelf op individuele basis te beslissen over situaties", aldus Vlieghe. Ze zegt dat er ook in ons land door de experten gewerkt aan richtlijnen en aanbevelingen.

Beluister hier het gesprek met Erika Vlieghe in "De ochtend" van vanmorgen:

Meest gelezen