Fris gekapt naar de winkel en meer mensen buiten ontmoeten: deze coronamaatregelen versoepelen vandaag

Nu de vaccinatiecampagne volop aan de gang is, gaat de tweede fase van de versoepelingsagenda in die het Overlegcomité op 14 april heeft aangekondigd. Hoewel de cijfers van het aantal besmettingen en het aantal patiënten op intensieve zorg nog verre van goed zijn, gaan die aangekondigde versoepelingen toch door. Ontdek hier wat vanaf vandaag weer mogelijk wordt.

Niet-medische contactberoepen gaan weer open

Na een sluiting van vier weken kunnen de niet-medische contactberoepen weer aan de slag. Dat betekent dat u weer naar de kapper, de schoonheidsspecialist of de tatoeëerder kan. 

De strenge protocollen die voor 27 maart golden, blijven van kracht:

  • Klanten en kappers moeten een chirurgisch - geen stoffen - mondmasker dragen dat om de vier uur vervangen moet worden.
  • Tussen twee klanten moet een pauze van 10 minuten zitten om te ontsmetten en te verluchten
  • De ramen en deuren moeten open om te ventileren. Als dat niet kan, moet er een CO2-meter zijn om de luchtkwaliteit te meten.
  • Er mag niemand in de wachtzaal zitten, klanten worden één op één bediend,  1 klant per 10 vierkante meter.

Winkelen op afspraak hoeft niet meer

Enige opluchting voor shoppers en winkeliers: vanaf vandaag hoeft u niet langer een afspraak te maken voor een bezoek aan een niet-essentiële winkel. Ook die maatregel had het Overlegcomité eind vorige maand ingevoerd toen de coronacijfers weer onrustwekkend begonnen te stijgen.

Er blijven wel enkele regels gelden in de winkels: 

  • Je moet een mondmasker dragen en je handen ontsmetten.
  • Je winkelt maximaal met 2 personen uit eenzelfde  huishouden of met één knuffelcontact.
  • Je mag je laten vergezellen door kinderen jonger dan 18 of personen die hulp nodig hebben. 
  • Maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter in de winkel.

Buiten mogen we meer mensen ontmoeten

Voortaan mogen we weer buiten afspreken met tien mensen, in plaats van vier nu. Kinderen onder de 12 tellen daarin niet mee. Opgelet: je moet wel altijd anderhalve meter afstand houden van anderen, tenzij het gaat om iemand van je gezin of je eigen knuffelcontact. 

Binnen verandert voorlopig niets: daar mag u maximaal één knuffelcontact ontvangen. Vanaf 8 mei wordt dat maximaal twee nauwe contacten van hetzelfde gezin.

Niet meer aan het raam zitten in de trein

Vanaf vandaag vervalt ook de zogenaamde "raamregel", waardoor treinreizigers ouder dan 12 alleen nog aan het raam mochten zitten als ze naar een toeristische bestemming reisden. Die regel was bedoeld om ervoor te zorgen dat niet te veel mensen tegelijk op de trein richting kust zouden stappen. De NMBS blijft wel maatregelen nemen om grote drukte te voorkomen.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat afstand houden buiten niet nodig is, maar dat klopt niet. Enkel wanneer het gaat om iemand van je eigen gezin of je knuffelcontact moet je geen afstand houden. 

Meest gelezen