© VRT - Thomas Nolf

Gentse gevangenis in lockdown: "We kunnen zelfs niet videobellen", getuigt vriendin van gedetineerde

De Gentse gevangenis Nieuwewandeling is in lockdown door een corona-uitbraak. In totaal zijn er 42 gevangenen en 14 personeelsleden besmet. Door de lockdown liggen alle activiteiten in de gevangenis stil en de gedetineerden kunnen alleen telefonisch contact hebben met de mensen die hen anders zouden bezoeken. "Zelfs videobellen kan niet, want dat moet in een speciale ruimte en mijn vriend mag zijn cel niet verlaten", getuigt Vanessa bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Na de lockdown in de Dendermondse gevangenis, is nu ook de Gentse Nieuwe Wandeling afgesloten van de buitenwereld. Maandag bleken al 9 gedetineerden en 13 personeelsleden besmet. De laatste tests tonen dat er nu nog eens 33 gevangenen besmet zijn met het coronavirus. In totaal zijn er nu 42 gedetineerden besmet op een totaal van zowat 350. Daarom neemt de gevangenis extra maatregelen. De gevangenen moeten in hun cel blijven, er zijn bijna geen wandelingen, het werk ligt stil, eten gebeurt in de cel, en bezoek en videobellen kan niet meer. 

24 uur lang op cel

"De maatregelen hebben toch wel grote gevolgen voor ons", getuigt Vanessa. Haar vriend zit in de Gentse gevangenis en ze gaat er normaal gezien dikwijls op bezoek. "Nu kunnen we elkaar alleen via de telefoon horen, want er mag geen bezoek binnen. Als alternatief zouden we dan kunnen videobellen, maar ook dat gaat nu niet. Want daarvoor moet een gedetineerde naar een speciaal lokaal, en hij mag zijn cel niet uit."

Ook de werkplaatsen in de Gentse gevangenis liggen stil. "Mijn vriend gaat normaal gezien werken. Zo heeft hij zijn bezigheid en kan hij een centje bijverdienen. Maar dat gaat nu dus ook niet meer. Alle activiteiten liggen stil. We hopen dat het allemaal niet te lang duurt", zucht Vanessa. "Ik heb mijn vriend net aan de lijn gehad, hij zei dat hij binnenkort misschien toch een uurtje mag gaan wandelen, in een kleine afgesloten ruimte. Maar de rest van de tijd moet hij constant op cel blijven. 24 uur lang in een kleine ruimte, dat is heel heftig."

Dweilen met de kraan open

De celgenoot van mijn vriend heeft negatief getest, toch lieten ze hem een dag bij mijn besmette vriend in de cel zitten

De vriend van Vanessa is positief getest, maar zijn celgenoot niet. "Toch hebben ze die twee eerst nog een dag samen in een cel laten zitten. De kans is dus groot dat mijn vriend zijn celgenoot heeft besmet", vertelt Vanessa. "Uiteindelijk hebben ze de celgenoot van mijn vriend dan toch verhuisd. Het is natuurlijk niet gemakkelijk voor zo'n grote gevangenis, want er zitten bijna 400 gevangenen. Het is een beetje dweilen met de kraan open."

"Ze verwachten ongeveer 3 weken in lockdown te gaan", weet Vanessa. "Dan evalueren ze opnieuw. Maar natuurlijk... De mensen die moeten voorkomen op de rechtbank, mogen niet overgebracht worden. De rechtzaken worden dus uitgesteld en de mensen moeten nog langer in de gevangenis blijven."

Hoe is het om in de gevangenis te zitten in coronatijden?

Vanessa heeft heel recent ook zelf nog in de gevangenis van Gent gezeten. Ze heeft dus zelf ervaren hoe het er in coronatijden aan toe gaat. "Ik werkte toen niet, dus ik zat ook 23 uur per dag op de cel. Je kan niet veel doen, hé. Eens een boek lezen, maar dat is het. In coronatijden voel je pas écht dat je in de gevangenis zit", besluit ze.

Beluister hieronder het gesprek met Vanessa op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

kasto80

Meest gelezen