Gestolen portret van Ensor verkocht  op onlineveiling voor 150 euro, stad Oostende dient klacht in

In Oostende blijkt een klein portret van James Ensor gestolen. Het kunstwerkje was lang te zien in het Ensorhuis. Het schilderijtje is geen werk van Ensor zelf maar een portret van hem, 12 op 14 centimeter groot, geschilderd door een andere kunstenaar, Eric Wansart, bijna 100 jaar geleden.

Het schilderijtje lag vele jaren in het Ensorhuis. Dat kleine museum ging enkele jaren geleden dicht omdat er een groter belevingscentrum rond de Oostendse meester kwam. Tijdens de werken werden alle voorwerpen van het Ensorhuis bewaard in een depot. Vermoedelijk is het portret van Ensor daar gestolen. De diefstal werd pas onlangs opgemerkt. Een gepensioneerd stadspersoneelslid, dat ook Ensorliefhebber is, zag het kunstwerkje verschijnen op een veilingsite. Het werd voor 150 euro verkocht.

Klacht

Het kunstwerk is niet veel meer waard dan die 150 euro. Maar toch heeft de stad Oostende een klacht ingediend bij de politie en een advocaat aangesteld om het terug te krijgen. "Het schilderijtje maakte deel uit van het authentieke interieur van Ensors huis en daarom is het toch belangrijk voor ons", zegt schepen van cultuur Bart Plasschaert (CD&V). "Het past in de sfeer die in het huis hing en die sfeer willen we zo goed mogelijk terugbrengen in het nieuwe belevingscentrum."

Meest gelezen