fotografie peter Hilz (C)

Grote bedrijven vragen om vaccinaties op de werkvloer: "Willen vaccinatiecampagne helpen versnellen"

Vlaamse grote bedrijven willen dat vaccineren op de werkvloer snel mogelijk wordt gemaakt. Dat blijkt uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Zo willen ze de vaccinatiecampagne helpen versnellen. Ook chemiereus BASF in Antwerpen is vragende partij, en heeft er de middelen voor. "Binnen ons bedrijf doen we ook al griepvaccinaties voor onze werknemers", zegt woordvoerder Fanny Heyndrickx op Radio 2 Antwerpen. "Als groot chemiebedrijf hebben we de knowhow en de infrastructuur."

Twee op de drie bedrijven met meer dan 250 medewerkers geeft aan vragende partij te zijn voor een vaccinatiecampagne in het bedrijf. Dat blijkt uit een bevraging van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij meer dan 800 ondernemingen. “We merken een forse toename van de vaccinleveringen, zeker nu ook die van de Johnson & Johnson-vaccins hervat worden", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Als we onze grote werkgevers inschakelen om mee te vaccineren kunnen we extra snelheid maken. Vaccins mogen niet langer dan nodig in de frigo blijven liggen. Bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Knowhow

Grote werkgevers beschikken over een interne bedrijfsgeneeskundige dienst of bedrijfsarts die kan vaccineren. Ook chemiebedrijf BASF Antwerpen is daarom vragende partij. "Voor de werknemers is het gemakkelijker, en ons bedrijf heeft er de middelen voor", zegt woordvoerder Fanny Heyndrickx. "Eind vorig jaar hebben we ook al een duizendtal werknemers gevaccineerd tegen de griep. We hebben de knowhow en de  infrastructuur."

Geen voorrang

Vaccineren in bedrijven betekent niet dat die werknemers voorrang krijgen, benadrukt Voka nog. De aangeduide voorrangsgroepen worden zoals afgesproken voor de brede bevolking gevaccineerd. 

Uit de enquête blijkt verder dat de derde lockdown vooral de kleine bedrijven treft. Ook de retailsector leed door het winkelen op afspraak stevige omzetverliezen. Voor de andere bedrijven bleef de impact van de derde lockdown beperkt. 

Meest gelezen