20 studenten uit India die hier in quarantaine zitten, besmet met Indiase coronavariant

Twintig studenten uit India die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde zouden gaan volgen, zijn besmet met de Indiase variant van het coronavirus. De studenten kwamen begin vorige week aan in ons land en zitten al de hele tijd in quarantaine, zegt viroloog Marc Van Ranst. Opvallend is dat sommige van de besmette studenten al gevaccineerd zijn. 

De studenten die besmet zijn, maken deel uit van een groep van 43 studenten die in ons land een graduaatsopleiding verpleegkunde komen volgen. "Ze zijn op 12 april op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs aagekomen. Ze kunnen besmet zijn in het vliegtuig of toen ze met honderden stonden te wachten op een test in de luchthaven", zegt Marc Van Ranst. De studenten waren voor vertrek in India allemaal negatief getest met een PCR-test en ook op de luchthaven in Parijs testte iedereen negatief met een sneltest. 

"Dan zijn ze met een bus naar Aalst en Leuven gebracht. De meest waarschijnlijke hypothese is dat ze op de bus besmet zijn door een superverspreider, die door de mazen van het net geglipt is en die de anderen geïnfecteerd heeft. Vijf dagen later, op 17 april, zijn de eerste studenten ziek geworden. Die zijn dan getest en uit onderzoek blijkt dat het om de nieuwe Indiase variant gaat."

Vanaf het moment dat ze aangekomen zijn, zijn ze in quarantaine gegaan, zoals dat voorgeschreven is.

Marc Van Ranst, viroloog

Volgens Van Ranst is de kans klein dat ze andere mensen besmet hebben. "Ze hebben natuurlijk contact gehad met de chauffeur van die bus, maar hij heeft negatief getest. Verder hebben ze geen hoogrisicocontacten gehad. Vanaf het moment dat ze aangekomen zijn, zijn ze in quarantaine gegaan, zoals dat voorgeschreven is." 

De meeste studenten die ziek zijn, hebben milde symptomen. "Sommigen zijn goed ziek, maar er ligt niemand in het ziekenhuis." Van Ranst sluit niet uit dat er nog meer studenten uit de groep ziek gaan worden. Het is dus belangrijk dat de groep goed opgevolgd wordt. De strikte quarantaine is voor alle 43 studenten verlengd. De studenten kunnen rekenen op de nodige ondersteuning van de scholen. 

Bekijk hier het interview met Katrien Staessens (directeur Stfran) in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gevaccineerd en toch ziek

Opvallend is dat een aantal zieke studenten gevaccineerd is met het Indiase vaccin en wellicht met AstraZeneca. "Dat blijkt hen niet volledig te beschermen tegen zowel besmetting als tegen het ontwikkelen van symptomen. We zijn dat nu aan het onderzoeken." 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Deze variant wens je niet in je land

Marc Van Ranst, viroloog

Het is moeilijk om nu al te zeggen dat de Indiase variant besmettelijker is of meer ziek maakt. "Het onderzoek naar deze variant loopt nog volop", zegt Van Ranst. Toch vindt hij dat er meer en meer argumenten zijn om ons zorgen te maken over deze variant. "In India zijn vandaag meer dan 315.000 nieuwe besmettingen geteld, dat is het hoogste aantal tot nog toe daar. De epidemie is daar niet onder controle." 

"Deze variant wens je niet in je land", zegt Van Ranst. "In het Verenigd Koninkrijk hebben ze nu 107 zulke gevallen. Daar heeft men nu de beslissing genomen om alle vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en India te stoppen."

Viroloog Johan Neyts treedt Van Ranst bij in "De wereld vandaag". "Het is nog geen uitgemaakte zaak, maar de Indiase variant blijkt meer besmettelijk te zijn zoals de Britse variant. De variant is wellicht ook meer ziekmakend en voor een stuk minder gevoelig voor de vaccins", aldus Neyts.

Bekijk hier het gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De burgemeesters van Aalst en Leuven volgen de situatie op de voet. In beide steden volgt de politie de quarantaine van de studenten strikt op. In Aalst zijn 11 van de 21 studenten die daar verblijven besmet, in Leuven 9 van de 22 studenten. 

Bekijk hier een reportage over de Indiase variant in "Terzake" (20 april 2021):

Videospeler inladen...

Meest gelezen