Maken Antwerpse Kempen kans op  eigen Nationaal Park?

Grenspark Kalmthoutse Heide gaat zich kandidaat stellen om Nationaal Park te worden. Momenteel is het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg het enige Nationale Park in Vlaanderen. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) hebben vandaag aangekondigd dat ze nieuwe Nationale Parken en ook Landschapsparken willen uitbouwen.

"We zijn een gebied van ruim 6000 hectare op de grens van Vlaanderen en Nederland", zegt Jan Weverbergh, coördinator van Grenspark Kalmthoutse Heide op Radio 2 Antwerpen. "Dat is best groot naar Vlaamse normen, er zijn weinig gebieden van die omvang, en we voldoen op die manier aan de formele criteria die door de minister in de oproep zijn gelanceerd. We denken ook dat we heel veel troeven hebben op vlak van natuur en natuurbeleving voor recreanten, daarom willen we ons kandidaat stellen voor die titel van Nationaal Park", aldus Weverbergh. 

Een Nationaal park moet bij aanvang minimaal 5.000 hectare groot zijn en moet na 20 jaar doorgroeien naar 10.000 hectare natuurkern.  "Dat is een stevige ambitie van de minister", zegt Jan Weverbergh. 'Ik denk dat dat in vlaanderen een zoekproces zal zijn, en ik denk dat we die zoektocht een stuk moeten aanvatten samen met de partners rondom ons."

Natuurvereniging Groenrand hoopt al langer op een Nationaal Park met verbindingen tussen de Kalmthoutse Heide en aanleunende natuur- en bosgebieden. "Dat valt zeker te bekijken", zegt Weverbergh. "We kijken ook naar uitbreiding aan Nederlandse kant."

Internationale uitstraling

De status van Nationaal Park biedt heel wat voordelen. "Het geeft een zekere waarde aan het gebied", zegt Weverbergh. "Het geeft ons verder de mogelijkheden om nieuwe recreatieve voorzieningen te maken, en een stuk de natuurbeleving verder op te schalen."

Tot 15 september 2021 kunnen kandidaten intekenen op de oproep.

Meest gelezen