David rozing

Karel de Grote Hogeschool richt denktank op om meer meisjes warm te maken voor ICT

Wereldwijd wordt op 22 april  ‘Girls in ICT’-dag gevierd, vandaag voor de tiende keer. Want nog te weinig meisjes volgen een opleiding ICT. Dat merken ze ook bij de Karel de Grote Hogeschool. "Nochtans moet je bij informatica ook creatief en probleemoplossend denken, iets waar vrouwen zeker goed in zijn", zegt Ann Gielis van de Karel de Grote Hogeschool.  

“We vinden het enorm belangrijk dat er meer meisjes voor ICT kiezen", zegt Ann Gielis, coördinator in de opleiding.  "Vrouwen zijn net zo goed in ICT als mannen en ze zijn een grote meerwaarde in de ICT-wereld.  Kenmerken die we eerder aan vrouwen toedichten, bijvoorbeeld creatief en communicatief zijn,  kunnen een verrijking zijn voor de ICT-wereld.  Informaticus is nog steeds een knelpuntberoep, dus ook daarom is het belangrijk om een diverser doelpubliek aan te trekken."

Meer vrouwelijke rolmodellen

In de informaticaopleidingen van de Karel de Grote Hogeschool zitten een pak minder meisjes dan jongens. "Momenteel zijn er van de 631 studenten in de Nederlandstalige bacheloropleiding maar 51 meisjes", zegt Gielis. "Voorlopig zijn er dus nog te weinig vrouwelijke rolmodellen in ICT .” 

"We merken dat informatica in het secundair onderwijs slechts heel beperkt aan bod komt", gaat Gielis verder. "We zijn met de studentes gaan samenzitten om te kijken hoe we meer meisjes kunnen warm maken voor de opleiding. Zo willen we meisjes naar secundaire scholen sturen om er te gaan vertellen over hun ervaringen als informaticus."

"Ook op onze website willen we de stereotiepen doorprikken. Zo willen we  niet alleen jongens op de foto's en bij de getuigenissen plaatsen, maar ook meisjes aan bod laten komen", zegt Gielis nog. "Er wordt ook gedacht aan een specifiek vrouwelijke studentenclub, zodat ze elkaar daar kunnen vinden."

Meest gelezen