Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS belooft op klimaattop om uitstoot van broeikasgassen met de helft te  verminderen tegen 2030 

Op de eerste dag van de internationale klimaattop, een initiatief van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn klimaatgezant John Kerry, heeft de VS beloofd om de eigen uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met 50 procent ten opzichte van het niveau van 2005. Op de tweedaagse videoconferentie zijn een 40-tal wereldleiders uitgenodigd om te spreken. Het was onder meer uitkijken naar wat de Chinese president Xi Jinping en de Russische leider Vladimir Poetin zouden zeggen. 

Eerder had de VS onder Biden al laten weten naar klimaatneutraliteit te streven tegen 2050 om zo de opwarming van de aarde binnen de perken te houden. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moeten we de globale opwarming "ruim onder 2 graden" houden, en liefst op anderhalve graad, om té extreme klimaatvormen te vermijden. Maar daarvoor zijn ook engagementen op korte termijn nodig, tegen 2030, en die had de VS nog niet uitgesproken.  

De 50 procent van de VS ligt in lijn met wat de Europese Unie eerder aankondigde: 55 procent minder broeikasgassen tegen 2030, vergeleken met de uitstoot in 1990. De VS is momenteel de op één na grootste uitstoter in de wereld, na China. 

Biden benadrukte de grote voordelen van een wereldwijd klimaatfront met verscherpte ambities, nu de engagementen van Parijs niet meer voldoende blijken om de anderhalve graad te halen. 

"Geen enkel land kan dit alleen doen. Maar we kunnen er komen als iedereen, elk land, scherpere ambities vastlegt. We moeten bewegen, en snel. Het zal ons toelaten om makkelijker te ademen in de toekomst, letterlijk en figuurlijk", zei Biden in zijn openingsspeech. Hij beloofde ook meer financiële hulp aan ontwikkelingslanden om de omslag naar een groenere economie te maken. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Grotere klimaatinspanningen zullen ons toelaten om makkelijker te ademen, letterlijk en figuurlijk

Joe Biden

Het is heel belangrijk voor Biden om de groene omschakeling in eigen land te kunnen verkopen. Dat doet hij door te wijzen op de extra jobs die het kan opleveren. "Ik zie hier een opportuniteit om miljoenen goedbetaalde jobs voor de middenklasse te creëren." Biden gaf een hele rist voorbeelden: arbeiders die verlaten olie- en gasbronnen afdekken, 500.000 elektrische laadpalen installeren, werken in nieuwe waterstoffabrieken enz. 

Deze extra klimaattop is een eerste stap richting de heel belangrijke VN-klimaatconferentie in november in Glasgow. Het is de bedoeling van Biden om nu al internationaal de violen te stemmen zodat er een grotere kans is op een sterk klimaatakkoord met verscherpte engagementen in Glasgow.  

Bekijk hier wat Biden zegt over de groenere economie in de Verenigde Staten (tekst loopt door onder de video):

Videospeler inladen...

Geen doorbraak bij China

De Chinese president Xi Jinping was, na Biden, een van de eerste sprekers op de top. Zou hij meestappen in een grote klimaatcoalitie met de VS? Xi zette het belang van een omschakeling naar een groenere economie weliswaar in de verf, maar deed voor de rest geen grote beloftes: "We moeten de natuur en het milieu beschermen en er zorg voor dragen zoals we voor onze ogen doen."  

Xi herhaalde China's belofte om klimaatneutraal te worden tegen 2060, tien jaar later dan andere grote industrielanden, maar het is historisch gezien ook pas later massaal beginnen uitstoten. Er zou wel strikter worden toegekeken op energieprojecten met steenkoolcentrales de komende jaren, en na 2026 wordt het steenkoolverbruik afgebouwd, beloofde Xi. 

Maar de komende jaren zal de uitstoot van China nog verder pieken, vooraleer te dalen. China zegt dat het daar ook recht op heeft: "Wij gaan van onze piek in uitstoot naar koolstofneutraliteit in een veel kortere periode dan sommige andere (westerse) landen. Dat gaat uitzonderlijke inspanningen van ons vragen," onderstreepte Xi. 

China is 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen (in absolute aantallen). Het verbrandt veel steenkool voor zijn energie, en is de grootste steenkoolproducent. Een fossiele brandstof als steenkool levert een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde opwarming. 

Bekijk hier een fragment van de speech van Xi Jinping via een tolk. (tekst loopt voort onder de video)

Videospeler inladen...

Poetin laat opening voor investeerders

De Russische president Vladimir Poetin zei dat het niet voldoende is om enkele de toekomstige uitstoot aan banden te leggen. "Het is ook belangrijk om CO₂ dat al in de atmosfeer is gepompt, daar opnieuw uit te halen". Dat kan via bestaande ecosystemen, zoals Rusland doet, zei hij. Rusland zelf heeft veel fossiele brandstofreserves zoals gas, maar wil in de toekomst eventueel wel gunstige voorwaarden bieden aan buitenlandse investeerders in schone energie. 

Indonesië zet in op mangroves

De Indonesische president Joko Widodo zei dan weer dat zijn land op de goede weg is, met de laagste ontbossing in jaren. Tegelijk wil Indonesië inzetten op meer mangroves als natuurlijke opslagplaatsen voor koolstof. 

Beluister hier een vooruitblik op de top uit "De ochtend" (tekst loopt voort onder het audioblokje):

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Japan: "Leidersrol opnemen"

Japan, dat zich eerder al sterk uitsprak in de strijd tegen klimaatopwarming, herhaalde zijn verscherpte ambities om tegen 2030 zowat 46 procent minder uit te stoten tegenover 2013. "Wij willen leiderschap tonen", zei premier Yoshihide Suga

Brazilië: wat met het Amazonewoud?

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro had geen spectaculair nieuws te melden. Hij liet weten dat hij zijn land klimaatneutraal wil maken tegen 2050, tien jaar eerder dan eerder aangegeven. Maar het is in Brazilië vooral te doen om het regenwoud, wegens het belang voor de ecosystemen, biodiversiteit en de enorme koolstofopslag. Daarover zei Bolsonaro dat tegen 2030 de illegale ontbossing van de Amazone zal stoppen. Momenteel is het regenwoud in recordtempo aan het verdwijnen door economische exploitatie en bosbranden. Critici van Bolsonaro zeggen dat zijn beloftes niks voorstellen, en dat er op de korte termijn niks zal veranderen. 

Bolsonaro zei nog dat zijn land vooraan loopt in de strijd tegen de klimaatopwarming: "Brazilië is verantwoordelijk voor minder dan 3 procent van de wereldwijde uitstoot ondanks zijn grote bevolkingsaantal." 

Klimaatactiviste Greta Thunberg beschuldigt wereldleiders ervan de klimaatverandering te negeren

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een speech gegeven in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden terwijl de klimaattop aan de gang was. Ze beschuldigt de wereldleiders ervan de klimaatverandering te negeren.

Volgens Thunberg zetten de jonge generaties zich in om de klimaatproblemen aan te pakken. "Wereldleiders doen dat niet en ze nemen ook geen verantwoordelijkheid", klonk het.

Blijft het bij groene beloftes of is het de grootmachten menens deze keer? Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...
De videoconferentie van Joe Biden werd door tientallen wereldleiders gevolgd, zoals hier Angela Merkel.
(c) dpa-Pool

Bekijk hier het gesprek met klimaatexpert Jos Delbeke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen