Radio 2

Konijnenasiel in Maldegem zit overvol: "Impulsaankopen uit verveling tijdens de lockdown, dat doe je niet met dieren"

Het konijnenasiel Rambi in Maldegem zit vol met vooral jonge konijntjes. Uitbater Eveline Bultynck krijgt bijna iedere dag telefoons om konijnen op te vangen. De toestroom van de dieren brengt het asiel in moeilijke financiële papieren. Maar bovenal klaagt Bultynck aan dat de konijntjes er komen door mensen die ze impulsief aankopen: "Dat doe je niet met dieren."

Het probleem van overvolle dierenasielen, en veelal ook in coronatijden, is niet meer zo nieuw. Met het probleem heeft konijnenasiel Rambi in Maldegem nu ook te maken. Eveline Bultynck heeft van het asiel en van de dieren haar levenswerk gemaakt. Maar nu heeft ze het financieel moeilijk doordat het asiel heel veel konijnen binnenkrijgt. "De mensen doen vooral afstand van echt jonge konijntjes. Dat zijn diertjes die tijdens de lockdown zijn aangekocht om bijvoorbeeld hun kinderen bezig te houden. Maar dieren mogen nooit een impulsaankoop zijn."

Dieren mogen nooit een impulsaankoop zijn
Uitbaatster Eveline Bultynck van konijnenasiel Rambi

Het asiel mag eigenlijk maar 50 konijnen opvangen, maar dat getal is ondertussen bereikt: "We zitten aan onze limiet. En we krijgen dagelijks mensen binnen die hun dieren willen brengen, of ze bellen om te zeggen dat ze ergens in het wild tamme konijntjes gezien hebben." Jaarlijks komen in bepaalde periodes veel konijnen binnen, maar nu is de situatie wel heel erg door de lockdown, getuigt Bultynck.

En tamme konijnen moeten wel opgenomen worden: "Die kunnen niet overleven in het wild. Wij verzorgen die dan en brengen hen in orde met hun vaccinaties en castraties, wat vaak ook niet gebeurd is. En dan zoeken we een thuis voor de dieren." 

Impulsief

Bultynck vermoedt dat het om impulsieve aankopen gaat: "Het is gewoon veel te gemakkelijk om een konijn te kopen. Mensen denken niet na vooraleer ze dat doen en willen gewoon iets om mee bezig te zijn. Vaak hebben ze weinig kennis over hoe zo'n dier te verzorgen, en dan blijkt dat allemaal nogal tegen te vallen. Maar bezint, eer ge begint. Als je zo'n dier koopt, dan draag je daar de verantwoordelijkheid voor, en dat voor een tiental jaar."

Bezint eer ge begint: als je zo'n konijn koopt draag je daar de verantwoordelijkheid voor, en dat voor 10 jaar
Uitbaatster Eveline Bultynck van konijnenasiel Rambi

Als je een konijn wil adopteren betaal je een bijdrage: "Dat omvat de eventuele castratie en vaccinatie. Maar er komen veel meer kosten bij te pas omdat veel van die dieren niet goed verzorgd zijn als ze binnenkomen. Onlangs kwam er een konijn binnen met een gebroken pootje dat moest afgezet worden, de verzorging daarvan is een van de bijkomende kosten die wij als asiel dan ook nog betalen."

Adoptie

Om alle kosten te kunnen dragen kan het asiel gelukkig rekenen op vrijwilligers. "We doen ook een aantal acties zoals een snoepjesverkoop." En zelf een konijn adopteren van het asiel moedigt ze natuurlijk aan: "Wij geven jou alle nodige informatie en dan kan je overgaan tot adoptie. Wij hopen dat mensen een konijn uit een asiel ook een kans willen geven. Want ook de kleine konijntjes die je uit de winkel kan kopen worden groot." 

Voor een gecastreerde rammelaar betaal je 85 euro, dat is met vaccinatie bij. Voor een gevaccineerd en gesteriliseerd vrouwtjeskonijn, een voedster, betaal je 55 euro in het asiel. Voor een koppeltje betaal je 135 euro.

kasto80

Meest gelezen